Tre firedeler av verdiskapingen skjer i private virksomheter. Måten næringslivet utvikler seg på, har derfor stor betydning for om samfunnets utvikling er bærekraftig og om ambisjonene nås.
Selv om usikkerheten om fremtiden er stor, kan vi med sikkerhet si at fremtidens næringsliv vil bli bygd på skuldrene av de bedriftene og de fortrinnene vi har i dag. Det handler både om å videreutvikle det eksisterende næringslivet og skape nye bedrifter. Over tid har vi bygget opp et vekstkraftig, mangfoldig og produktivt næringsliv. Vi har koblet ressurser med klokskap, teknologi og kompetanse på tvers av næringer. Det har gitt arbeid og verdiskaping vi har brukt til å bygge et bedre samfunn. Få land har høyere produktivitet enn Norge.
Vi har koblet ressurser med klokskap, teknologi og kompetanse på tvers av næringer. Det har gitt arbeid og verdiskaping vi har brukt til å bygge et bedre samfunn.
Det private eierskapet er en sentral del av norsk næringslivs vekstkraft. Private aktører er majoritetseiere i over 85 prosent av norske bedrifter[1], og bidrar med langsiktig og risikovillig kapital. Det vil næringslivet trenge også i fremtiden. Norge har rundt 200 000 bedrifter, om vi utelukker bedrifter uten ansatte.[2] De største bedriftene gir stor jobb- og verdiskaping, men de aller fleste bedriftene i Norge er små og mellomstore med under 100 ansatte hver. De små og mellomstore bedriftene er en viktig del av norsk økonomi og er essensielle underleverandører og samarbeidspartnere for større bedrifter og offentlig virksomhet. Samspillet mellom ulike bedrifter vil være sentralt for å bygge fremtidig verdiskaping.
Årlig skapes det i snitt om lag 300 000 nye arbeidsplasser i Norge.[3] Det betyr at hvert år er nær hver tiende arbeidsplass ny. Nesten like mange legges ned. Noe av dynamikken skyldes nye bedrifter, men først og fremst er det eksisterende næringsliv som omstiller seg, ved å enten å ekspandere eller redusere antall ansatte.
Ser vi på næringsutviklingen de siste 30 årene er den preget av både kontinuitet og endring, jamfør figurer om utviklingen i verdiskaping, sysselsetting og eksport.
Norge er et langstrakt land med stor verdiskaping i distriktene. Dette har sammenheng med at en vesentlig del av norsk næringsliv, for eksempel olje- og gassnæringen og øvrige energinæringer, land- og sjøbasert matproduksjon, reiseliv og prosessindustri, er basert på naturressurser. Til sammen utgjør naturressursbaserte næringer om lag en firedel av verdiskapingen, der særlig petroleumsnæringen har en fremtredende rolle. Slik er Norges rikdom og eksport i stor grad knyttet til våre naturressurser.
Fortrinn knyttet til våre naturressurser:
- Rikt ressursgrunnlag: fossile, fornybare og biobaserte ressurser, samt mineraler.
- Lang kystlinje, og havarealet er fem ganger større enn landarealet. Norge har utviklet en sterk posisjon innen havbaserte næringer.
- Geografi og topografi er egnet for utbygging av fornybar vann- og vindkraft. En storslått natur gjør også Norge til en attraktiv reiselivsdestinasjon.
- Verdensledende kompetanseklynger fra de naturbaserte fortrinnene: Olje- og gasselskaper og leverandørindustri, fornybarnæring, prosessindustri og maritim næring.
Fortrinn knyttet til tillit og styresett:
- Tillitsbasert kultur: Norge kjennetegnes av høy grad av tillit mellom folk og myndigheter og et velfungerende partssamarbeid.
- Stabilt og velfungerende demokrati med forutsigbare forvaltningsregimer og lav politisk risiko.
- Trygge og gode sosiale forhold: Norge har lav kriminalitet, god familiepolitikk, høy sosial mobilitet og et velutviklet sosialt sikkerhetsnett. Dette skaper grunnlag for å tiltrekke seg bedrifter og kompetent arbeidskraft.
- En velferdsmodell der det offentlige spiller en stor rolle kan gi grunnlag for koordinert innsats i å stimulere leverandører til det offentlige (eks. helse og velferd). En kjøpekraftig befolkning kan støtte opp under dette.
- EØS-avtalen som sikrer norske bedrifter tilgang til et marked som er vesentlig større enn vårt eget hjemmemarked.
Fortrinn knyttet til andre samfunnsforhold:
- Høyt utdannet og teknologimoden befolkning med generelt gode digitale ferdigheter. Dette gir rom for å ta nye løsninger raskt i bruk og tilby mer effektive og produktive løsninger på mange områder.
- Godt utbygd infrastruktur som gir sikker tilgang på rent vann og ren energi, digitale muligheter over hele landet, og et omfattende rørsystem (og nett) som knytter Norges energiressurser til Europa.
- Unike offentlige databaser som kan ha stor betydning i en datadrevet innovasjonsøkonomi.
- Sterk finansiell posisjon med historisk høye inntekter fra olje- og gassvirksomheten, et oljefond på over 10 000 mrd. kroner og lav statsgjeld.
Vi har også store næringer som i hovedsak leverer til hjemmemarkedet. Både bygg- og anleggsnæringen og næringsmiddelindustrien bidrar med verdiskaping og sysselsetting i hele landet og vil være sentrale i utviklingen av fremtidens næringsliv. Selv om disse primært leverer til hjemmemarkedet, er de i økende grad utsatt for internasjonal konkurranse og vil derfor være avhengig av gode og stabile rammevilkår for videre vekst.
Samtidig ses en gradvis dreining fra vareproduserende til tjenesteproduserende næringer i Norge. Som vist i figuren over har industriens andel av produksjonen falt fra 12 prosent av fastlands-BNP i 1990 til 7 prosent i 2019. Det har vært en liknende utvikling i alle industriland. Dette avspeiler teknologisk fremgang og tilhørende spesialisering, der næringer blant annet har skilt ut oppgaver som ikke ligger til kjernevirksomheten. I tillegg har høyere levestandard bidratt til å øke husholdningenes etterspørsel etter ulike tjenester.
Likevel er humankapitalen – verdien av all vår fremtidige arbeidsinnsats – viktigst. Vår forvaltning av denne ressursen styrer mye av vår utvikling fremover. Mange av næringene som baserer seg på de naturgitte fortrinnene våre har styrket vår humankapital, gitt ny kompetanse og innovasjon innen teknologi. Dette kan gi muligheter innen nye områder, også uavhengig av naturgitte fortrinn.
Mye av suksessen til norsk næringsliv har hvilt på at det har vært utadrettet. I 2019 eksporterte Norge varer og tjenester for 1300 milliarder kroner, tilsvarende en drøy tredel av samlet verdiskaping.[4] Skal Norge fortsatt høste gevinstene av handel, må vi både støtte opp om de eksportnæringene vi har i dag, og samtidig øke innsatsen for å utvikle nye.
Globale markedsendringer og andre sentrale drivere vil ha spesielt stor betydning for Norge som en liten, åpen økonomi. Vår velstand er bygget på økonomisk samkvem med andre land. Også i fremtiden vil mange av de viktigste premissene for vår utvikling bli bestemt utenlands – og ha betydning for vår velstand. Når våre mest verdiskapende næringer gradvis blir erstattet med mindre produktive næringer, blir det avgjørende å sikre en omstilling som gir høyest mulig produktiviteten i næringslivet.
Norges velstandsreise har vært mulig takket være et omstillingsdyktig arbeids- og næringsliv. Skal vi videre utnytte våre fortrinn inn fremtiden må vi være i front av utviklingen og fortsette omstillingen. Selv om det er viktig for Norges fremtid å ha en stabil og god utvikling internasjonalt, så vil det norske markedet fortsatt være det viktigste for størsteparten av bedriftene i Norge. Det fordrer gode og forutsigbare rammevilkår som bidrar til vekst og sysselsetting.
[1] Menon Economics (2020) Privat eierskap i Norge
[2] SSB (2020) Virksomheter. Hentet 15. juni fra https://www.ssb.no/virksomheter-foretak-og-regnskap/statistikker/bedrifter
[3] SSB (2020) Antall arbeidsforhold og lønn. Hentet 15. juni fra https://www.ssb.no/arbeid-og-lonn/statistikker/arblonn
[4] SSB (2020) Nasjonalregnskap. Hentet 15. juni fra https://www.ssb.no/nasjonalregnskap-og-konjunkturer/statistikker/knr