Hvorfor trenger Norge et arbeidskraftløft?

Publisert

Arbeidskraften er vår aller viktigste ressurs. – Arbeidsformuen utgjør to tredjedeler av vår nasjonalformue, og den må forvaltes best mulig, sier NHOs sjeføkonom Øystein Dørum.

NHOs kommende årskonferanse vil i hovedsak omhandle Norges konkurransekraft. Det temaet favner vidt, og dreier seg blant annet om bedriftenes rammevilkår, herunder skatt og markedsadgang. En vesentlig del av et lands konkurransekraft bestemmes av hvordan landet nytter sine arbeidskraftressurser.  

Som en del av kunnskapsgrunnlaget til Årskonferansen har NHO utarbeidet en temarapport om "arbeidskraftløftet", som handler om hvordan Norge kan få mer ut av sine arbeidskraftressurser. 

Les hele temadelen  


Kamp om arbeidskraften de kommende tiårene 

Aldring og stagnasjon i befolkningen i arbeidsfør alder vil føre til kamp om arbeidskraften de kommende tiårene. Det vil derfor bli viktigere å forvalte arbeidsformuen best mulig.  

Verden og Norge er på vei inn i en mer utfordrende virkelighet, preget av større spenninger, aldring og lavere økonomisk vekst.  

Økt behov for helse- og omsorgsarbeidere vil både bety et press oppover på skattenivået og intensivere kampen om arbeidskraften.  

Mer av arbeidskraften må tas i bruk… 

Den første delen av løsningen på utfordringene er at mer av arbeidskraften må tas i bruk.  

Flere må gå fra trygd til jobb, flere må stå i jobb lenger, sykefraværet må ned, og flere må jobbe heltid. I tillegg kan talenter rekruttert utenfra øke arbeidstilbudet.  

Å få flere til å gå fra deltid til heltid kan ifølge regjeringens perspektivmelding frigjøre 38 000 årsverk til annet arbeid. Et eksempel som trekkes frem er at økte stillingsbrøker i kommunesektoren kan frigjøre 20 000 årsverk. 

… og vi må få mer ut av hver arbeidstime 

Den andre delen av løsningen er at vi må få mer ut av hver arbeidstime, dvs. å gjøre arbeidskraften mer produktiv. 

En brikke i dette spillet er å ha god nok og riktig kompetanse i arbeidsstyrken, som møter både næringslivets- og det offentliges behov. En kompetent arbeidsstyrke kan bidra til økt produktivitet i eksisterende jobber, gjennom smarte løsninger og ved å utnytte og utvikle nye teknologiske løsninger.   

I tillegg kan et regelverk som ivaretar riktig balanse mellom bedriftenes behov for fleksibilitet i bruken av arbeidskraft, og arbeidernes behov for forutsigbarhet og stabilitet, bidra til at arbeidskraften utnyttes best mulig.  

Last ned rapporten (pdf)