Ti tiltak i Vestfold og Telemark

Publisert

Vestfold og Telemark står overfor en krevende arbeidsmarkedssituasjon, men regionen har også store muligheter til å styrke arbeidslivet gjennom målrettede tiltak. De foreslåtte tiltakene bygger på innspill fra bedrifter som opplever utfordringene i praksis, og reflekterer felles mål om å øke arbeidsdeltagelsen, styrke kompetansen og sikre at flere blir en del av arbeidslivet.

Under er de ti viktigste tiltakene som regionen ønsker å jobbe videre med:

1. Økt samarbeid for ungdoms utdanning og kvalifisering i arbeidslivet

Ungdom er en prioritert gruppe for Nav. Bedriftene i Vestfold og Telemark trenger lærlinger og unge som tar bedriftsrettet opplæring for å dekke arbeidskraft- og 
kompetansebehovet.

2. Ungdom er en prioritert gruppe for Nav. Bedriftene i Vestfold og Telemark trenger lærlinger og unge som tar bedriftsrettet opplæring for å dekke arbeidskraft- og kompetansebehovet.

Å beholde og skaffe arbeid skal være likeverdige parter i samarbeidet mellom NHO og Nav. Godt samarbeid om forebygging av sykefravær og tett oppfølging tidlig i sykmeldingsperioden i utfordrende saker er avgjørende.

3. Økt bruk av hjelpemidler og tilrettelegging på arbeidsplassen

Tilrettelegging kan redusere sykefravær og få ansatte til å jobbe lenger. Nav skal være en aktiv partner for bedriftene for å sikre dette.

4. Utvikling av arbeidsmarkedstiltak i tråd med bedriftenes behov

Gjennom tett dialog med arbeidsgiverne skal Nav utvikle nåværende og nye arbeidsmarkedstiltak for best mulig effekt. Eksempler inkluderer korte, spesifikke onboardingsprosesser og opplæring i bedriftene.

5. Utvikle gode bedriftsnettverk og møteplasser mellom bedrifter og Nav

Vi skal sammen lage møteplasser for arbeidsgivere med rekrutteringsbehov og arbeidssøkere. Jobbmesser der arbeidsgivere møter arbeidssøkere og holder intervjuer fortløpende har vært vellykkede og kan videreutvikles. Nav kan også tilby rekruttering via Eures.

6. Synliggjøre opplæringsmuligheter sammen med Fylkeskommunene

Vi skal forsterke samarbeidet med Fylkeskommunene om opplæring rettet mot bedriftenes og arbeidssøkernes behov. Dette innebærer å synliggjøre mulighetene for opplæring parallelt med arbeid eller tiltak gjennom Nav.

7. Øke innsatsen for livslang læring i arbeidslivet

Kontinuerlig kompetanseutvikling for ansatte er nødvendig. Bedriftene må sammen med Videregående/Fagskole/Universitetene i Vestfold og Telemark utviklere kort kurs og tilbud slik at bedrifter i regionen kan tilby sine ansatte nødvendig kompetanse. Livslang læring er avgjørende for å sikre konkurransekraft og at flere kan stå lenger i jobb.

8. Vi skal løfte fram gode suksesshistorier gjennom mediene

Alle samarbeidsparter skal samarbeide om å løfte fram gode saker som kan inspirere andre i løpet av året. 

9. Utvikle strategiske partnerskap mellom bedrifter og Nav

Strategiske partnerskap sikrer koordinerte og helhetlige tjenester til arbeidsgivere som ønsker å redusere sykefravær, samt jobber med inkludering, rekruttering og opplæring. Dette gir bedriftene en fast kontaktperson i Nav som kan koordinere Nav sine tjenester.

10. Ta i bruk arbeidsevnen hos alle

Arbeidsgiverne må utforske om de kan dele opp arbeidsoppdraget i ulike kompetansedeler der det er mulig, og heller bygge kompetanse på lang sikt i bedrift. Det er også slik at mange av kandidater som står på utsiden av arbeidslivet ikke kan jobbe 100%. Kanskje må arbeidsgiver i enkelte tilfeller planlegge å ha to eller tre ansatte for å fylle en hundre prosent stilling. Dette kan gjøres i tett samarbeid med Nav. 

Les hele rapporten: