Hvordan skal vi rekruttere, inkludere og beholde arbeidskraft? Prosjekt Ny i Nordland

Publisert

Tone Standal Vesterhus og Sonja Lovise Berg. Bildet kan brukes t.o.m. 24.05.2024.

Arbeidsinnvandrere møter et komplekst byråkrati og lite koordinerte tjenester. NHO Nordland har gått inn i et rådgivende panel i prosjektet "Ny i Nordland" som ønsker å bidra til at det skal bli enklere å være ny i Nordland.

Prosjektet har som mål at arbeidsinnvandrere og familieinnvandrede skal møte et mer helhetlig regionalt mottaksapparat med velkoordinerte, tilpassede og informative tjenester som legger grunnlaget for en høyere deltakelse i arbeids- og samfunnslivet. Samtidig skal det bli enklere for arbeids- og næringsliv å rekruttere fra utlandet. Det skal være tydeligere for alle hvilke tjenester det offentlige har ansvar for å levere, og hva arbeidsgiver har ansvar for.

NHO Nordland sin rolle vil vinngå i et rådgivende panel som kan bidra med  innspill, innsikt fra våre medlemmer og oppfølging av løsninger som blir viktig for tiden vi møter med behovet for økt internasjonal rekruttering, ikke minst i hvordan beholde tilflyttet (nasjonal og internasjonal) i regionen.

Målene med prosjektet:
  • Sikre bedre forståelse for utfordringene arbeidsgivere/arbeidstakere i rekruttering- og etableringsprosessen -hvor ligger barrierene og hva kan man gjøre for å forbedre dette gjennom bedre koordinering og i samarbeid.

  • Bedre samhandlingen mellom det offentlige aktører og arbeidsgivere ved mottak av arbeidsinnvandrere.

  • Bedre koordinering mellom ulike instanser med ulike ansvarsforhold

  • Løfte relevante problemstillinger utenfor regionens handlingsrom opp på den politiske agenda.

  • Bedre brukermøter for arbeidsinnvandrere og familieinnvadrere

Om behovet

Arbeids- og familieinnvandrede utgjør mer enn halvparten av alle innvandrere i Nordland. De mangler gode, brukerorienterte mottaks- og integreringstjenester. Arbeids- og familieinnvandrede møter et komplekst byråkrati med et mangelfullt, fragmentert og forvirrende tjenestetilbud på tvers av veldig mange ulike aktører fra ulike forvaltningsnivå og sektorer. Dette resulterer blant annet i at de blir avhengig av arbeidsgivere som bruker mye tid og ressurser på informasjons- og introduksjonsaktiviteter som å skaffe personnummer, bolig, jobb til partner, konvertering av utdanning, språkopplæring, skole/barnehagetilbud osv.

Regionens tilgang til kraft, areal og næringssammensetning gir landsdelen en unik mulighet til å posisjonere seg for langsiktig vekst og verdiskapning i det grønne skiftet. Samtidig svarer næringslivet i fylket at de har utfordringer med å dekke kompetansebehovet. De er avhengig av utenlandsk arbeidskraft og et brukerorientert og helhetlig mottakssystem for arbeidsinnvandrere, deres partnere og familier for å sikre at flere kommer til regionen og ønsker å bli værendende.

 

Praktisk infomasjon om prosjektet

Eiere av prosjektet: Nordland fylkeskommune, Bodøkommune, Gildeskål kommune, Herøy Kommune, Rana Utvikling (Rana Utvikling er Rana kommune sin næringsetat) og Nord universitet.

Leverandør: Designit og Menon Economics

Prosjektet inngår og har overføringsverdi for livshendelsen Ny i Norge

Inngår i prosjektporteføljen til Stimulab