Aldersgrenser i arbeidslivet
Aldersgrensen medfører ingen plikt for den ansatte til å fratre.
Hovedregelen i Arbeidsmiljøloven er den alminnelige aldersgrensen som i dag er 72 år. Denne grensen ble hevet fra 70 år i 2015.
Aldersgrensen medfører ingen plikt for den ansatte til å fratre.
Hovedregelen i Arbeidsmiljøloven er den alminnelige aldersgrensen som i dag er 72 år. Denne grensen ble hevet fra 70 år i 2015.
Denne aldersgrensen innebærer at arbeidsgiver ved nådd alder kan bringe arbeidsforholdet til opphør, uten krav til saklig grunn (opphør av stillingsvernet).
Aldersgrensen medfører ingen plikt for den ansatte til å fratre, men er en rett for arbeidsgiver til å ensidig kunne bringe arbeidsforholdet til opphør.
Arbeidsmiljøloven åpner for at bedrifter i privat sektor har adgang til å fastsette en lavere bedriftsintern aldersgrense, med en nedre grense på 70 år. Denne grensen ble hevet fra 67 år i 2015.
Arbeidsgiver skal drøfte spørsmål om innføring og eventuell videreføring av bedriftsinterne aldersgrenser med de tillitsvalgte.
Det er et krav om at grensen praktiseres konsekvent, og at alle ansatte slutter ved nådd aldersgrense.
Lavere aldersgrense enn 70 år kan også fastsettes der det er nødvendig av hensyn til helse eller sikkerhet.
Aldersgrensen i aldersgrenseloven
For statlig ansatte og for private virksomheter med pensjonsordning i Statens pensjonskasse, omfattes de ansatte av Aldersgrenseloven. Denne loven har en alminnelig aldersgrense på 70 år.
Aldersgrensen i aldersgrenseloven innebærer i utgangspunktet en plikt for arbeidstaker til å fratre når aldersgrensen er nådd. Det kan besluttes en forlengelse inntil fem år dersom arbeidstaker fyller de krav som stillingen forutsetter.
Særaldersgrenser
Det finnes også særaldersgrenser i egne lover som knytter seg til et yrke/stilling (f.eks. er grensen 65 år for underordnede sykepleiere). Stort sett er dette offentlig ansatte, men enkelte private virksomheter kan også ha ansatte med særaldersgrenser.
Aldersgrensen i arbeidsmiljøloven ble i 2015 hevet fra 70 til 72 år.
I 2015 ble det nedsatt et utvalg for å vurdere om aldersgrensen skulle ytterligere heves til 75 år, eller fjernes helt. Utvalgets flertall, deriblant NHO, mente at aldersgrensen ikke bør heves.
Aldersgrensene i aldersgrenseloven (for ansatte i staten og for private virksomheter med pensjonsordning i Statens pensjonskasse) og særaldersgrensene ble ikke endret i 2015. NHO mener disse må vurderes.
Det bør vurderes om den nedre aldersgrensen for uttak av alderspensjon på 62 år skal heves i takt med at vi lever lenger.