Skatter og avgifter må bidra til jobbskaping
NHO forventer at det kommer et betydelig kutt i formuesskatten på arbeidende kapital i statsbudsjettet. I en tid med høy arbeidsledighet og stor usikkerhet i bedriftene må regjeringen legge til rette for at private eiere skal kunne trygge eksisterende arbeidsplasser og skape nye.
- Mange går knapt med overskudd i år. Likevel må de betale skatt på formuen, regnet ut fra verdien av maskiner og bygninger, selv om de ikke har penger i banken. Da må de ta av utbyttet eller egne penger for å betale skatt. Det er urettferdig hvis nabobedriften har utenlandske eiere og slipper skatten, sier administrerende direktør i NHO, Ole Erik Almlid.
- Vi må også ha skatteregler som gir mer fornybar energi. Modernisering av vannkraftverk er et slikt tiltak, men i dag hindrer skattereglene modernisering. Normal avkastning i vannkraften må skjermes fra grunnrenteskatt, slik at investeringer i økt produksjon av fornybar kraft kan utløses. Det må bli lønnsomt å oppgradere vannkraftverkene.
NHO forventer også at regjeringen reduserer særavgiftene som bidrar til grensehandel og undergraver norsk handel og næringsmiddelindustri.
Vi må bygge fremtidens grønne næringsliv
FrPs stortingsgruppe har vedtatt at de vil si nei til regjeringens varslede satsing på karbonfangst- og lagring. Det er skuffende.
Karbonfangst- og lagring vil skape nye jobber, sikre eksisterende jobber i industrien og være et viktig klimatiltak. FNs klimapanel og Det Internasjonale Energibyrået har begge slått fast at det både blir vanskeligere og dyrere, nærmest umulig, å innfri Parisavtalen uten CO2-fangst og lagring.
Det er derfor helt avgjørende at regjeringen holder fast ved den annonserte satsingen på karbonfangst- og lagring, i statsbudsjettsforhandlingene.
Regjeringen må også sikre full deltakelse i EU-programmene for nyskaping og forskning. Regjeringen har allerede sagt de vil finansiere Norges deltagelse i EUs Digital Europe Programme. Det er bra. I tillegg bør deltakelse i Horisont Europa, Erasmus+, EUs romprogram, SMB-programmet COSME og Forsvarsforskningsfondet (EDF) finansieres.
Bedriftene trenger fortsatt kompensasjon
Parallelt med statsbudsjettet behandler regjeringen krisetiltak for å hjelpe bedriftene gjennom koronakrisen. Regjeringen har varslet at det kommer en kompensasjonsordning for reiselivet og eventbransjen. Det er viktig og nødvendig med hjelp til reiselivet og eventbransjen, som er hardt rammet av krisen. Men NHO mener krisetiltakene må treffe bedriftene som har størst behov for hjelp – uavhengig av hvilken bransje de tilhører.
Det avgjørende for om en bedrift får kompensasjon eller ikke, bør være hvor hardt rammet bedriften er av gjeldende smitteverntiltak.
Les vårt fullstendige innspill til Finansdepartementet her