NHOs medlemsundersøkelse: Svakere nåsituasjon, bedrede utsikter

Publisert

Profilbilder av Øystein Dørum.

Foto: Moment Studio

NHOs medlemsundersøkelse for februar viser noe svekket markedsituasjon blant medlemsbedriftene sammenlignet med i januar, mens markedsutsiktene er noe forbedret. De store næringsvise forskjellene vedvarer.

NHOs siste medlemsundersøkelse ble gjennomført fra 30. januar til 5. februar. 3 385 bedrifter svarte. I undersøkelsen oppga 25 prosent av respondentene at markedssituasjonen var god, mens 22 prosent oppga situasjonen som dårlig. I januar oppga 25 prosent at situasjonen var god og 19 prosent at situasjonen var dårlig.  

Differansen mellom andelen positive og negative svar, nettobalansen, er dermed svekket fra 6 prosent i januar, til 3 prosent i februar.  

 

Markedsutsiktene har forbedret seg noe i februar. 21 prosent av respondentene venter bedring neste seks måneder, mot 18 prosent som venter forverring. I januar var andelen positive og negative svar henholdsvis 16 prosent bedring, og 19 prosent forverring.  

Nettobalansen for utsiktene forbedret seg dermed noe fra januar til februar, fra -2 prosent til 2 prosent. Det er første gang nettoutsiktene har vært positive siden sommeren 2022. Like fullt er utsiktene fremdeles svake i historisk sammenheng. 

- I februarundersøkelsen er nettoutsiktene positive for første gang siden sommeren 2022. Bildet vi har foran oss er imidlertid litt blandet. Handelskonfliktene vi begynner å se konturene av skaper usikkerhet for eksportbedriftene. Samtidig retter mange bedrifter seg mot hjemmemarkedet, og det svært etterlengtede rentekuttet i mars ble med ganske stor tydelighet bekreftet av sentralbanksjefen på mellommøtet i januar. Dette vil komme godt med både for byggenæringen og bedriftene som retter seg mot innenlandsk forbruk, sier NHOs sjeføkonom Øystein Dørum.

Fortsatt stort sprik blant NHOs landsforeninger 

Det er fremdeles næringsvise forskjeller i hvor god markedssituasjonen vurderes. Best er situasjonen i Finans Norge, Sjømat Norge og i Offshore Norge, mens NHO Byggenæringen og NHO Logistikk og Transport er de eneste landsforeningene med overvekt som vurderer markedssituasjonen som dårlig.  

 

 

NHO Byggenæringen er også blant landsforeningene med størst fremtidspessimisme. Utsiktene er aller svakest i NHO Geneo. Best er utsiktene i Abelia, Norges Bilbransjeforbund og i NHO Reiseliv. 

 

 

Halvparten av fylkene har overvekt av fremtidsoptimister 

I 12 av 15 fylker har markedssituasjonen svekket seg i februar. Halvparten av fylkene har et flertall som oppgir situasjonen som god, mens den andre halvdelen oppgir situasjonen som dårlig. Situasjonen er best i Rogaland og i Troms. Dårligst er situasjonen i Vestfold og i Østfold.  

 

Utsiktene har derimot bedret seg i 12 av fylkene. Likevel er det overvekt av pessimister i 7 av fylkene. Det er en tendens til at utsiktene er dårligere i fylkene hvor situasjonen allerede er svak. Pessimismen er størst i Buskerud, og minst i Vestland.