NHOs siste medlemsundersøkelse ble gjennomført fra 26. mars til 1. april. 2 052 bedrifter svarte. I undersøkelsen oppga 24 prosent av respondentene at markedssituasjonen var god, mens 21 prosent oppga situasjonen som dårlig. I mars oppga 25 prosent at situasjonen var god, mens 23 prosent oppga at situasjonen var dårlig.
Differansen mellom andelen positive og negative svar, nettobalansen, er dermed marginalt forbedret fra 2 prosent i mars, til 3 prosent i april.
Markedsutsiktene har svekket seg noe fra mars. 17 prosent av respondentene venter bedring neste seks måneder, mot 21 prosent som venter forverring. I mars var andelen positive og negative svar henholdsvis 21 prosent bedring, og 19 prosent forverring.
Nettobalansen for utsiktene svekket seg dermed fra 2 prosent i mars til -4 prosent i april.
– Etter to måneder med svak overvekt av fremtidsoptimister, er vi nå tilbake i netto negativt terreng. Det handelspolitiske kartet tegnes på nytt i disse dager. Med den betydelige usikkerheten det medfører er det ikke særlig overraskende at flere bedrifter har negative utsikter. Det ser vi også i den betydelige forverringen i utsiktene til for eksempel Sjømat Norge, sier NHOs sjeføkonom Øystein Dørum.
Bedriftene venter ett rentekutt i år
I tillegg til de faste spørsmålene om markedssituasjon og -utsikter, ble bedriftene denne gangen spurt om utsikter til renten fremover.
Medianforventningen var en styringsrente på 4,25 prosent ved utgangen av året, som tilsvarer ett rentekutt fra dagens nivå.
Ni av ti svar ble avgitt før Norges Banks rentemøte 27. mars. Svarfordelingen før og etter rentemøtet var ganske lik.
– At bedriftenes renteutsikter ikke ble veldig påvirket av rentemøtet, tyder på at utfallet av ikke var noen stor overraskelse. Inflasjonstallene for februar var høyere enn ventet, som trekker i retning av høy rente lenger enn tidligere forutsatt, sier Dørum.
Bedriftene ble også spurt om konsekvenser av den ventede renteutviklingen på omsetning, driftsresultat og investeringer. Resultatene viser at blant bedriftene som venter rentekutt fremover, er det en betydelig overvekt som oppgir at det vil gi økt omsetning, driftsresultat og investeringer. Tilsvarende ventes det at en eventuell økning i renten fra dagens nivå vil resultere i lavere omsetning, driftsresultat og investeringer.
Fortsatt stort sprik blant NHOs landsforeninger
Det er fremdeles næringsvise forskjeller i hvor god markedssituasjonen vurderes. Best er situasjonen i Finans Norge, Offshore Norge og i NHO Transport, mens NHO Byggenæringen, NHO Logistikk og Transport og NHO Geneo har størst overvekt av bedrifter som vurderer situasjonen som negativ.
Sjømat Norge er landsforeningen med størst fremtidspessimisme. Utsiktene er også svake i NHO Byggenæringen og i NHO Geneo. Best er utsiktene i NHO Reiseliv, Abelia og i NHO Transport.
– Selv om mange bedrifter leverer varer og innsatsfaktorer til eksportmarkedet, utgjør disse en mindre andel av bedriftene. For bedriftene som primært retter seg mot hjemmemarkedet, og særlig bedrifter innenfor bygg- og anleggsbransjen er nok utsikter til høye renter lenger en bidragsyter til svakere utsikter, fortsetter Dørum.
Mer enn halvparten av fylkene har overvekt av fremtidsoptimister
7 av 15 fylker har et flertall som oppgir situasjonen som god. Situasjonen er best i Troms og i Rogaland. Dårligst er situasjonen i Buskerud og på Innlandet.
Utsiktene har svekket seg i 11 av fylkene. I april har 9 av fylkene overvekt av bedrifter som venter forverring fremover. Pessimismen er størst på Innlandet, mens optimismen er størst i Nord-Norge.