Sola vinner NHOs Kommune-NM 2024

NHOs lansering av Kommune-NM 2024. Foto: NHO Design

Kommune-NM er en årlig rangering av de økonomiske prestasjonene og rammebetingelsene for næringslivet i norske kommuner. I årets kåring rangerer Sola kommune på førsteplass, deretter følger Oslo og Bærum.

Kommune-NM 2024 dekker fem temaområder: Næringsliv, arbeidsmarked, demografi, kompetanse og kommuneøkonomi. Kåringen baseres på kvantitative data hentet fra offisielle statistikker.

Se hvilken plass din kommune og ditt fylke lander på i årets Kommune-NM (nho.no

Sola kommune er vinner av årets kommune-NM. Kommunen har toppet listen siden 2018. Sola gjør det bra innenfor alle områdene som måles, og rangerer førsteplass på arbeidsmarkedsområdet.

På andre- og tredjeplass følger Oslo og Bærum, som også gjør det bra på de fleste områder.

Stabilt i toppen

Kommuner som rangeres høyest er typisk større by-, tettsteds, utdannings- og høyteknologikommuner, eller kommuner med betydelig innslag av industri, oppdrettsnæring og energiproduksjon, i tillegg til enkelte reiselivskommuner. De 6 øverst rangerte kommunene har samme plassering som i fjor.

Hovedtyngden av de lavest rangerte kommunene er distriktskommuner preget av fraflytting og aldring.

- Et tydelig trekk er at de små og lite sentrale kommunene har "smådriftsulemper". Aldrende befolkning og fraflytting gir dårligere grunnlag for fremtidig næringslivsvekst. I årets kåring ser vi klart at kommuneøkonomien jevnt over er under press. For de små kommunene kan det bli særlig krevende fremover, sier NHOs sjeføkonom Øystein Dørum.

239 av kommunene har tilbakegang i hovedindikatoren sammenlignet med i fjor. Over hele perioden fra 2017 har tilbakegangen vært størst i Moskenes og Lavangen, mens Vevelstad og Evenes har hatt størst fremgang.

Tilbakegang på landsbasis og i nesten alle fylker

Sammenlignet med fjorårets kåring opplever kommunene på landsbasis og i alle fylkene tilbakegang, med unntak av Finnmark. Det er primært arbeidsmarkedsområdet og kommuneøkonomien som bidrar til tilbakegangen.

- En del av svekkelsen kan tilskrives konjunktursituasjonen i norsk økonomi. Økt arbeidsledighet svekker arbeidsmarkedet, og økte kostnader og renter bidrar til å svekke kommuneøkonomien, sier Dørum.

I positiv retning trekker demografiområdet grunnet økt befolkningsvekst, og kompetanseområdet som følge av økt utdanningsnivå blant de sysselsatte.

- De ukrainske flyktningene drar opp befolkningsveksten, og bidrar dermed positivt på demografiindikatorene. Konsekvensene av flyktningene på lengre sikt vil blant annet avhenge av hvor lenge de blir, og av om de kommer inn i arbeidsmarkedet, sier Dørum.

- Når det gjelder bedring i kompetansenivået er dette fortsettelsen på en langvarig trend der flere tar fagprøver og høyere utdanning, som gjør at arbeidsstyrken over tid får høyere utdanningsnivå, avslutter Dørum.