Økonomisk overblikk: Bedre stemning, men fortsatt laber vekst

Publisert

Foto: Moment Studio

Onsdag 12. juni la NHO frem Økonomisk overblikk for andre kvartal. NHO venter en vekst i fastlandsøkonomien på 0,9 prosent i år.

- Vi forventer svak aktivitetsvekst i år. Til tross for dette, holder kapasitetsutnyttingen, både her hjemme og hos Norges handelspartnere, seg relativt høy. Arbeidsledigheten har steget mindre enn man kunne frykte, og det har tatt tid å få prisveksten ned. Denne tosidigheten har gjort landskapet vanskelig å navigere for sentralbankene sier NHOs sjeføkonom, Øystein Dørum.   

- Prisveksten avtar, om enn gradvis, men vil i hele 2024 overstige inflasjonsmålet. Likevel er TBUs prisvekstanslag på 4,1 prosent godt innenfor rekkevidde. Vi får neppe noe rentekutt i Norge før nærmere jul, fortsetter Dørum.   

Resultatene i Næringslivets Økonomibarometer for andre kvartal viser at NHO-bedriftene ser noe mer positivt på nåsituasjonen enn de gjorde i første kvartal. Stemningen er likevel svak. Nå er det om lag like mange som vurderer situasjonen som god som anser den som dårlig, mens det normalt er en klar overvekt av optimister. Likeledes er synet på fremtidsutsikter bedret fra første kvartal, men det er fremdeles flere pessimister enn optimister.  

- Selv om stemningen i vår medlemsmasse er noe bedre enn den har vært, venter likevel gjennomsnittsbedriften svakere markedssituasjon de neste seks månedene. Strekken i laget er fremdeles betydelig. Det er relativt god stemning i den delen av medlemsmassen som retter seg mot eksportmarkedet, og som har tjent greit på svak krone og høye eksportpriser. På den andre siden står det dårligere til hos bedriftene som retter seg mot hjemmemarkedet og som treffes av dyrtid, økte kostnader og økte renter. Byggebransjen har blitt truffet særlig hardt, avslutter Dørum. 

I rapportens temadel omtales makroøkonomiske virkninger av klimaendringer. VI går gjennom hvordan fysiske klimaendringer virker inn på økonomiske størrelser, både gjennom endring av miljø og ressurstilgang, behov for klimatilpasning og finansiell stabilitet.  

Se opptak av fremleggelsen her

Last ned Økonomisk overblikk 2/2024