Økonomisk overblikk: Oppsving i emning

Publisert

Profilbilder av Øystein Dørum.

NHOs sjeføkonom Øystein Dørum. Foto: Moment

Tirsdag 17. desember la NHO frem Økonomisk overblikk for fjerde kvartal.

Det går mot lysere tider i økonomien. Veksten i fastlandsøkonomien har allerede tatt seg noe opp og ventes å ligge litt over trend de neste årene.  

Les Økonomisk overblikk 4/2024 her (lenke) (pdf) 

NHO anslår nå tre rentekutt neste år, to i 2026 og ett i 2027. Det vil ta styringsrenten fra dagens 4½ prosent ned til 3 prosent. 

Både lavere prisvekst og lavere rente vil gi folk mer å rutte med. Etter to år med nedgang i kjøpekraften, vil reallønnen i år øke med rundt 2 prosent. Arbeidsledigheten ventes å bli liggende omkring dagens nivå den nærmeste tiden, men så avta noe.  

- Ekspansive budsjetter og fortsatt høy kostnadsvekst kan bidra til å holde prisveksten oppe og dermed skyve rentekuttene ut i tid, sier NHOs sjeføkonom, Øystein Dørum. 

Økt kjøpekraft, lavere renter og et lavt utbud av nye boliger ligger bak at boligprisene anslås å stige nærmere 20 prosent de tre neste årene. På sikt vil imidlertid byggingen av nye boliger ta seg opp og dempe boligprisveksten noe. 

Usikre tider

- Fortsatt usikre tider kan føre til at bedrifter og husholdninger utsetter investeringer og forbruk. I så fall kan oppsvinget bli litt svakere enn vi nå tror, fortsetter Dørum.  

På andre områder venter vi lavere marsjfart fremover. Oljeskattepakken har bidratt til at oljeinvesteringene har økt mye de siste årene. Oppgangen ligger an til å fortsette neste år, men ventes deretter å avta. Fastlandsbedriftenes investeringer ventes å falle videre neste år, før de tar seg opp mot slutten av prognoseperioden.  

Fortsatt lunken stemning blant bedriftene 

Resultatene i Næringslivets økonomibarometer for fjerde kvartal viser at NHO-bedriftene ser litt mer negativt på nåsituasjonen enn de gjorde i tredje kvartal. Selv om det fortsatt er litt flere som vurderer situasjonen som god enn som dårlig, er stemningen svak historisk sett. Markedsutsiktene er også noe svakere nå enn i tredje kvartal.  

Internasjonale risikofaktorer 

Usikkerheten om hvor verdensøkonomien er på vei synes større enn tidligere, som følge av større uforutsigbarhet på det sikkerhets- og handelspolitiske området. Valget av Donald Trump til USAs neste president bidrar til dette.  

- De viktigste risikofaktorene som kan true oppsvinget synes å komme utenfra. Valget av Donald Trump som USAs neste president peker mot høyere tollmurer og at andre land kan svare med samme mynt. Det kan ramme norske og europeiske bedrifter, både direkte og indirekte, gjennom mindre handel og lavere aktivitet, avslutter Dørum.  

Temadel om arbeidskraftløftet 

Temadelen er denne gang viet "arbeidskraftløftet". Temavalget avspeiler at arbeidskraften utgjør to tredjedeler av vår nasjonalformue, og som vår aller viktigste ressurs må forvaltes best mulig, men også at NHOs kommende årskonferanse i hovedsak vil dreie seg om Norges konkurransekraft. Les egen nyhetssak her 

 

Se fremleggelsen av økonomisk overblikk: