NHOs medlemsundersøkelse: Svakere situasjon og utsikter i august
Foto: Moment Studio
NHOs medlemsundersøkelse i august viser svekkelse i både markedsituasjon og -utsikter blant medlemsbedriftene.
Foto: Moment Studio
NHOs medlemsundersøkelse i august viser svekkelse i både markedsituasjon og -utsikter blant medlemsbedriftene.
NHOs siste medlemsundersøkelse ble gjennomført fra 30. juli - 7. august. 1 848 bedrifter svarte. I undersøkelsen oppga 22 prosent av respondentene at markedssituasjonen var god, mens 18 prosent oppga situasjonen som dårlig. I juli var det 25 prosent som oppga at situasjonen var god, mens 20 prosent oppga situasjonen som dårlig.
Differansen mellom andelen positive og negative svar, nettobalansen, svekket seg dermed litt fra 6 prosent i juli til 4 prosent i august.
Markedsutsiktene har også svekket seg i august. 14 prosent av respondentene venter bedring neste seks måneder, mot 22 prosent som venter forverring. I juli var andelen positive og negative svar begge 19 prosent.
Nettobalansen for utsiktene svekket seg dermed fra juli til august fra -1 prosent til -7 prosent.
Etter en periode med gradvis mer optimisme har særlig fremtidsutsiktene falt i august. Internasjonal børsuro har svekket den norske kronen til historisk svake nivåer den siste uken. Vedvarer dette vil prisimpulsene fra utlandet øke igjen slik at inflasjonen tiltar. Økt usikkerhet om fremtidig økonomisk utvikling gir grobunn for økt pessimisme, og dette kan gjenspeiles i resultatene sier NHOs sjeføkonom, Øystein Dørum.
Stort sprik blant NHOs landsforeninger
Det er store næringsvise forskjeller i hvor god markedssituasjonen vurderes. Best er situasjonen i Finans Norge og i NHO Transport, mens situasjonen er svakest i NHO Byggenæringen og i Norges Bilbransjeforbund. Kun 2 av 15 landsforeninger har et flertall som vurderer situasjonen som dårlig.
NHO Byggenæringen er også landsforeningen med størst pessimisme. Utsiktene er svake også i NHO Service og Handel, Sjømat Norge, NHO Elektro og Norges Bilbransjeforbund.
Utsiktene svekket seg i et flertall av fylkene
Det er et flertall som oppgir situasjonen som god i 10 av 15 fylker. Situasjonen er best i Nordland, Troms og i Rogaland. Dårligst er situasjonen i Finnmark og i Østfold.
For utsiktene er det overvekt av optimister i kun 2 av 15 fylker. I 11 fylker er har utsiktene svekket seg sammenlignet med i juli. Pessimismen er størst i Finnmark, og minst i Troms.