NHOs medlemsundersøkelse: Sideveis utvikling i situasjon og utsikter i desember

Publisert

NHOs sjeføkonom, Øystein Dørum.

NHOs medlemsundersøkelse for desember viser uendret markedsituasjon blant medlemsbedriftene sammenlignet med i november. Markedsutsiktene er svakt forverret fra allerede svake nivåer. Det er fremdeles store næringsvise forskjeller i både situasjonsoppfatning og utsikter.

NHOs siste medlemsundersøkelse ble gjennomført fra 27. november til 3. desember. 1 925 bedrifter svarte. I undersøkelsen oppga 24 prosent av respondentene at markedssituasjonen var god, mens 23 prosent oppga situasjonen som dårlig. I november oppga 25 prosent at situasjonen var god og 22 prosent at situasjonen var dårlig.  

Differansen mellom andelen positive og negative svar, nettobalansen, er dermed uendret fra november med en svak positiv nettoovervekt på 2 prosent.  

- Norsk økonomi går fortsatt tregt. For to uker siden fikk vi også bekreftet at bedriftsinvesteringene slett ikke var så høye som SSB tidligere har anslått. Nå stemmer kartet bedre med terrenget.  For stemningen i vår medlemsmasse er fortsatt svak, og tyder ikke på noe umiddelbart oppsving i aktiviteten. Husholdningene sparer nå også mer av inntekten sin enn de har gjort historisk, som gir svakere etterspørsel mot norske bedrifter, sier NHOs sjeføkonom Øystein Dørum.

Markedsutsiktene er også lite endret i desember. 15 prosent av respondentene venter bedring neste seks måneder, mot 22 prosent som venter forverring. I november var andelen positive og negative svar henholdsvis 16 prosent bedring, og 22 prosent forverring.  

Nettobalansen for utsiktene svekket seg dermed noe fra november til desember, fra -6 prosent til -7 prosent.  

Fortsatt stort sprik blant NHOs landsforeninger 

Det er store næringsvise forskjeller i hvor god markedssituasjonen vurderes. Best er situasjonen i Finans Norge og i Offshore Norge, mens situasjonen er svakest i NHO Byggenæringen og i NHO Service og Handel. NHO Byggenæringen skiller seg ut med en betydelig svakere markedssituasjon enn de øvrige landsforeningene, med en netto overvekt på 33 prosent som oppgir situasjonen som dårlig. I 12 av 15 landsforeninger er det et flertall som vurderer situasjonen som god. 

NHO Byggenæringen er også landsforeningen med størst fremtidspessimisme. Utsiktene er svake også i NHO Service og Handel og i NHO Elektro. Best er utsiktene i NHO Reiseliv. 

- Bildet er imidlertid sammensatt, og næringslivet er ulikt påvirket. Høy rente treffer særlig bygg og anlegg negativt, mens svak kronekurs bedrer norsk reiselivs konkurransekraft. Etter hvert vil renten ventelig settes ned og stimulere både forbruk og investeringer. Begge deler kan bidra til å styrke fremtidsoptimismen fra de lave nivåene vi ser i dag, fortsetter Dørum.

Kun to fylker har overvekt av fremtidsoptimister 

I drøyt halvparten av fylkene er det et flertall som oppgir situasjonen som dårlig. Situasjonen er best i Rogaland og i Troms. Dårligst er situasjonen i Finnmark og i Buskerud.  

Utsiktene har svekket seg i 9 av 15 fylker. Samtidig er det overvekt av pessimister i 13 av 15 fylker. Pessimismen er størst i Innlandet, og minst i Troms.