NHOs medlemsundersøkelse: Litt svakere situasjon, og litt bedrede utsikter i september

Publisert

Foto: Moment Studio

NHOs medlemsundersøkelse i september viser noe svakere markedsituasjon, og noe bedrede markedsutsikter blant medlemsbedriftene.

NHOs siste medlemsundersøkelse ble gjennomført fra 28. august - 4. september. 2 920 bedrifter svarte. I undersøkelsen oppga 22 prosent av respondentene at markedssituasjonen var god, mens 21 prosent oppga situasjonen som dårlig. I august var det like mange som oppga situasjonen som god, men noen færre, 18 prosent, som oppga at situasjonen som dårlig.  

Differansen mellom andelen positive og negative svar, nettobalansen, svekket seg dermed litt fra 4 prosent i august til 2 prosent i september.  

 

Markedsutsiktene har styrket seg noe i september. 17 prosent av respondentene venter bedring neste seks måneder, mot 22 prosent som venter forverring. I august var andelen positive og negative svar henholdsvis 14 prosent bedring, og 22 prosent forverring.  

Nettobalansen for utsiktene styrket seg dermed noe fra august til september fra -7 prosent til -5 prosent.  

Vi står bortimot på stedet hvil for tiden, noe som også gjenspeiles i både situasjonsbeskrivelse og fremtidsutsikter. Den norske kronen har svekket seg til historisk svake nivåer og selv om den har hentet seg litt inn igjen siden bunnpunktet tidlig i august er den fremdeles veldig svak. Selv om bedriftene treffes ulikt av svak krone kommer antagelig fremtidsutsiktene i stort til å holde seg svake så lenge rentekutt ikke er nært forestående sier NHOs sjeføkonom, Øystein Dørum.

Stort sprik blant NHOs landsforeninger 

Det er store næringsvise forskjeller i hvor god markedssituasjonen vurderes. Best er situasjonen i Finans Norge og i Fornybar Norge, mens situasjonen er svakest i NHO Byggenæringen og i Norges Bilbransjeforbund. 4 av 15 landsforeninger har et flertall som vurderer situasjonen som dårlig. 

 

NHO Byggenæringen er også landsforeningen med størst fremtidspessimisme. Utsiktene er svake også i NHO Elektro, Fornybar Norge, Norges Bilbransjeforbund og Sjømat Norge. 

 

Utsiktene bedret seg i et flertall av fylkene 

I halvparten av fylkene er det et flertall som oppgir situasjonen som god, mens den andre halvparten opplever situasjonen som dårlig. Situasjonen er best i Rogaland og i Troms. Dårligst er situasjonen i Vestfold og i Østfold. 

 

 

For utsiktene er det overvekt av optimister i kun 3 av 15 fylker. Utsiktene er likevel forbedret i 8 fylker. Pessimismen er størst i Østfold, og minst i Troms.