NHOs medlemsundersøkelse: Både situasjon og utsikter svekket i oktober

Publisert

At rentekuttet trekker ut i tid kan være en bidragsyter til fortsatt dårlig stemning både hos forbrukere og bedrifter, sier NHOs sjeføkonom Øystein Dørum.

NHOs medlemsundersøkelse oktober viser noe svakere situasjon, og noe svakere markedsutsikter blant medlemsbedriftene. Men det er store næringsvise forskjeller i hvor godt markedssituasjonen vurderer. Best er situasjonen i NHO Transport, Finans Norge og i Sjømat Norge.

NHOs siste medlemsundersøkelse ble gjennomført fra 24. september- 1. oktober. 2 043 bedrifter svarte. I undersøkelsen oppga 21 prosent av respondentene at markedssituasjonen var god: Det var også 21 prosent oppga situasjonen som dårlig. I september var det like mange som oppga situasjonen som dårlig, men litt flere, 22 prosent, som oppga at situasjonen var god.

Svekkede markedsutsikter

Differansen mellom andelen positive og negative svar, nettobalansen, svekket seg dermed litt fra 2 prosent i september til 0 prosent i oktober.

 

Markedsutsiktene har også svekket seg noe i oktober. 14 prosent av respondentene venter bedring neste seks måneder, mot 22 prosent som venter forverring. I september var andelen positive og negative svar henholdsvis 17 prosent bedring, og 22 prosent forverring.

Høye renter og økte kostnader

Nettobalansen for utsiktene svekket seg dermed noe fra september til oktober fra -5 prosent til -8 prosent.

- Bedriftene har blitt truffet av høye renter og økte kostnader. Vi legger til grunn at vi får et mildt oppsving til neste år med lavere renter og lavere inflasjon, som vil bedre husholdningenes kjøpekraft og etterspørselen rettet mot norske bedrifter. Likevel er rentekuttet stadig blitt skjøvet ut i tid, og det er nå få som tror på noe kutt på denne siden av årsskiftet. At rentekuttet trekker ut i tid kan være en bidragsyter til fortsatt dårlig stemning både hos forbrukere og bedrifter, sier NHOs sjeføkonom Øystein Dørum.

Stort sprik blant NHOs landsforeninger

Det er store næringsvise forskjeller i hvor god markedssituasjonen vurderes. Best er situasjonen i NHO Transport, Finans Norge og i Sjømat Norge, mens situasjonen er svakest i NHO Byggenæringen, NHO Logistikk og Transport og i NHO Service og Handel. I 9 av 15 landsforeninger er det et flertall som vurderer situasjonen som god.

 

NHO Byggenæringen er også landsforeningen med størst fremtidspessimisme. Utsiktene er svake også i NHO Mat og Drikke og i Norsk Industri. Best er utsiktene i NHO Transport.

 

 Utsiktene bedret seg i et flertall av fylkene

I halvparten av fylkene er det et flertall som oppgir situasjonen som god, mens den andre halvparten opplever situasjonen som dårlig. Situasjonen er best i Telemark, Rogaland og i Nordland. Dårligst er situasjonen i Vestfold, Agder og i Akershus.

 

For utsiktene er det overvekt av optimister i kun 3 av 15 fylker. Utsiktene er likevel forbedret i 6 fylker. Pessimismen er størst i Østfold, og minst i Troms.