NHOs medlemsundersøkelse: Både situasjon og utsikter noe forbedret i mai

Publisert

Øystein Dørum på NHOs årskonferanse 2023

NHO årskonferanse del 2. Foto: Alf Simensen. Foto: NTB Kommunikasjon

NHOs medlemsundersøkelse i mai viser noe bedret markedsituasjon blant medlemsbedriftene sammenlignet med april. Markedsutsiktene for de neste seks måneder er også bedret.

- Selv om både markedssituasjon og utsikter har bedret seg med et lite knepp i mai er resultatene svake i et historisk perspektiv. Norsk økonomi står omtrent på stedet hvil for tiden, og vi venter relativt svak vekst i år. Resultatene speiler i stor grad våre anslag sier NHOs sjeføkonom, Øystein Dørum. 

NHOs siste medlemsundersøkelse ble gjennomført fra 2. - 8. mai. 2725 bedrifter svarte. I undersøkelsen oppga 23 prosent av respondentene at markedssituasjonen var god, mens 22 prosent oppga situasjonen som dårlig. I april var det motsatt, da oppga 22 prosent at situasjonen var god, mens 23 prosent oppga situasjonen som dårlig.  

Differansen mellom andelen positive og negative svar, nettobalansen, bedret seg dermed fra -1 prosent i april til 1 prosent i mai.  

 

 

 

Markedsutsiktene har også styrket seg noe siden april. 18 prosent av respondentene venter bedring neste seks måneder, mot 23 prosent som venter forverring. I april var andelen henholdsvis 16 og 23 prosent.  

Nettobalansen for utsiktene bedret seg dermed noe fra april til mai fra -7 prosent til -5 prosent.  

-Prisveksten faller gradvis, senest til 3,6 prosent i april. Selv om sentralbanken har signalisert at det første rentekuttet kanskje ikke kommer så tidlig som i september er forventningen til at vi er på rentetoppen begynt å bli bredt forankret. Det kan også bidra til mer optimisme blant husholdningene, noe dagens publiserte forventningsbarometer fra Finans Norge indikerer. I neste omgang gir dette sterkere etterspørselsimpulser mot norsk næringsliv.  

Stort sprik blant NHOs landsforeninger 

Det er store næringsvise forskjeller i hvor god markedssituasjonen vurderes. Best er situasjonen i Sjømat Norge og i Finans Norge, mens situasjonen er svakest i NHO Byggenæringen og i Norges Bilbransjeforbund. 11 av 15 landsforeninger har et flertall som vurderer situasjonen som god. 

 

 

Vurderingen av utsiktene er bedret i et flertall av landsforeningene sammenlignet med i april.  

NHO Byggenæringen er også landsforeningen med størst pessimisme. Pessimismen råder også i Nelfo, som sammen med byggenæringen treffes av lavere byggeaktivitet. Best er utsiktene i NHO Transport og i Offshore Norge.  

 

 

Fremdeles overvekt av pessimister i de fleste fylker 

Det er en overvekt av respondenter som oppgir nåsituasjonen som dårlig i 10 av 15 fylker. Situasjonen er best i Rogaland og i Nordland. Dårligst er situasjonen i Finnmark og på Innlandet.  

 

For utsiktene er det også overvekt av pessimister i 10 av 15 fylker. Samtidig har utsiktene forbedret seg i 8 fylker sammenlignet med i april. Pessimismen er størst på Innlandet og i Telemark, og minst er den i Troms og i Nordland.