I NHOs siste medlemsundersøkelse gjennomført fra 31. mai til 6. juni, oppga 28 prosent av respondentene at markedssituasjonen var god, mot 20 prosent som oppga situasjonen som dårlig. Det er en noe større andel som vurderer markedssituasjonen som god i juni enn det var i mai, da 26 prosent oppga situasjonen som god. Andelen som vurderer markedssituasjonen som dårlig er uendret fra mai.
Differansen mellom andelen positive og negative svar, nettobalansen, er 7 % i juni. Dette er uendret fra mai.
Markedsutsiktene bedret seg gjennom første kvartal, men har flatet ut så langt i andre kvartal. 14 prosent av respondentene venter bedring neste seks måneder, mot 31 prosent som venter forverring. I mai var andelen henholdsvis 14 og 33 prosent.
Utsiktene for de neste seks månedene har dermed bedret seg, fra en nettobalanse i mai på -19 prosent, til -17 prosent i juni.
Fortsatt strekk i laget blant NHOs landsforeninger
Fordelt på NHOs landsforeninger er utviklingen i situasjonen litt blandet siden mai. Best er situasjonen i Sjømat Norge, NHO Transport og Finans Norge. Svakest er situasjonen i Mediebedriftenes Landsforening, Norges Bilbransjeforbund og Byggenæringens Landsforening.
Brorparten av bransjene har en overvekt av pessimister. Halvparten av landsforeningene er mindre pessimistiske enn i mai.
Størst er overvekten av pessimister i Mediebedriftenes Landsforening, Byggenæringens Landsforening og Norges Bilbransjeforbund. Fem landsforeninger har et flertall optimister – NHO Transport, Sjømat Norge, Offshore Norge, Abelia og NHO Reiseliv.
Blandet regional utvikling
Fylkesvis er utviklingen blandet. Situasjonen er særlig bedret i Troms og Finnmark og i Vestfold og Telemark. I Møre og Romsdal er markedssituasjonen betydelig forverret i juni.
I alle fylkene, med unntak av i Innlandet og i Møre og Romsdal er det en overvekt av respondenter som oppgir situasjonen som god. I Innlandet er det et flertall som oppgir at markedssituasjonen er dårlig, mens i Møre og Romsdal er det i juni en like stor andel som vurderer situasjonen som god, som andelen som vurderer situasjonen som dårlig. Situasjonen er best i Rogaland, deretter i Troms og Finnmark.
Rogaland er det eneste fylket som ikke venter forverring de neste seks månedene. Alle de øvrige fylkene har et flertall pessimister. Størst er pessimismen i Innlandet og i Viken. Foruten Rogaland vurderes fremtidsutsiktene som noe bedre i Troms og Finnmark, Møre og Romsdal og Nordland.