Ti ambisjoner å strekke seg etter

Publisert

Fra lanseringen av NHOs ambisjoner frem mot 2030. Fra venstre: Siv Jensen, Erna Solberg, ordstyrer Siri Lill Mannes, Espen Barth Eide og Arild Hermstad.

Statsminister Erna Solberg berømmet NHO for å tenke fremover, da NHO lanserte ti konkrete ambisjoner for Norge de ti neste årene. Etter det hun beskrev som noen uvirkelige måneder med koronapandemien, er dette i tråd med regjeringens mål om å skape mer og inkludere flere.

På lanseringsmøtet mandag 15. juni, streamet fra Mesh på en rekke norske nettmedier, ble de ti ambisjonene utgangspunktet for en politisk debatt mellom Høyres Erna Solberg, Frp-leder Siv Jensen, Aps stortingsrepresentant Espen Barth Eide og MDGs Oslo-byråd Arild Hermstad.

De ti ambisjonene er en konkretisering og tallfesting av visjonene fra Næringslivets perspektivmelding fra 2018, om at Norge fortsatt skal være et av verdens beste land å bo i.  NHOs sjeføkonom Øystein Dørum introduserte ambisjonene som «ambisiøse, men realistiske».

- Du må strekke deg om du skal nå langt, sa NHO-sjef Ole Erik Almlid. Han understreket at om Norges skal vinne verdensmesterskapet i grønn omstilling og jobbskaping, må vi satse på våre fortrinn: naturressurser, kompetanse og omstillingsdyktighet.

- Fremtidens næringsliv står på skuldrene av de bedriftene vi allerede har.

Barth Eide støttet dette: - Og da må vi bygge videre på dem nå når vi har dem. Vi må ta vare på de store, ledende industribedriftene.

Fortsatt høy tillit er én av ambisjonene NHO har satt opp:

- Om unge ikke oppfatter at politikerne er opptatt av de store, viktige tingene, så kan det gå stygt utover tilliten, sa Hermstad, og viser til klimastreikende ungdommer – som han tolket som nettopp en mistillit til myndighetene.

Flere av debattantene var også innom ambisjonen om lavere skattetrykk og større andel private arbeidsplasser. Mye handler om prioritering i budsjettarbeidet, ifølge Jensen:

- Det er mange steiner å snu. Offentlig sektor kan ikke fortsette å vokse inn i himmelen.

Også statlig bruk av penger, både knyttet til koronakrisen og ellers, for å fremme grønn omstilling var tema. Men Solberg understreket at det er ikke summen av penger som er avgjørende, men resultatet av innsatsen.