Se resultatene fra årets Kompetansebarometer her
46 prosent av NHO-bedriftene har forsøkt å rekruttere uten å få tak i ønsket kompetanse det siste året.
– Når bedriftene mangler folk med riktig kompetanse betyr det tap av kunder, skrinlagte prosjekter og mindre verdiskapning. Vi er nødt til å dimensjonere utdanningssystemet vårt mer etter arbeidslivets reelle behov, sier Ole Erik Almlid, administrerende direktør i NHO.
NHO mener det må kunne opprettes tilbud for å dekke akutte kompetansebehov som oppstår i næringslivet som følge av ny teknologi, innovasjon og endring. Samtidig må det være tilbud som kan kombineres med jobb.
Stor mangel på yrkesfag
– Norge befinner seg i en vedvarende yrkesfagskrise: 6 av 10 NHO-bedrifter trenger folk med fag- /svennebrev, mens over halvparten trenger fagskoleutdannede. Flere må få kunnskap om alle mulighetene yrkesfag gir: Ingen dører lukker seg ved å velge yrkesfag, sier Almlid.
Flest NHO-bedrifter av disse oppgir at de har behov for personer med yrkesfaglig utdanning innenfor utdanningsprogrammene teknologi- og industrifag (39 prosent), elektro og datateknologi (35 prosent) og bygg- og anleggsteknikk (31 prosent).
10 grunner til å velge yrkesfag
Samtidig får ikke NHOs lærebedrifter tak i nok lærlinger: I 2022 er det estimert at bedriftene manglet totalt 2 610 lærlinger, først og fremst fordi det ikke finnes nok søkere. Størst er bedriftenes udekkede behov for lærlinger innen utdanningsprogrammene teknologi- og industrifag, elektro og datateknologi, bygg- og anleggsteknikk og restaurant og matfag.
Om lag halvparten av mangelen på ansatte med riktig kompetanse er innen håndverksfag; om lag en firedel innen ingeniør og tekniske fag.
Last ned Kompetansebarometeret 2022