- Derfor må utdanningssystemet rigges om slik at bedriftene våre får den kompetansen de trenger, og folk kan stå i jobb lengre. Men skal vi få til livslang læring i praksis over hele landet, må etter- og videreutdanningssystemet bli en integrert del av både kunnskapssektoren og arbeidslivet.
- Dette innebærer ikke bare faktiske systemtilpasninger, men også en mental endring i hvordan vi tenker rundt utdanning og kompetanse. Vi må få til et system som gjør at man kan kombinere det å være yrkesaktiv og det å tilegne seg ny kunnskap på en helt annen måte enn i dag. Med den utstrakte digitaliseringen vi nå har i utdanningssektoren har vi et veldig godt utgangspunkt for å tenke nytt i denne helheten. NHO er derfor svært positive til at Regjeringen vil legge frem en strategi for desentralisert og fleksibel utdanning, fortsetter Tveit.
- NHO mener det er viktig å styrke tilbudssiden i etter- og videreutdanningsmarkedet på alle utdanningsnivåer og innenfor et spekter av temaer, ikke minst innenfor tekniske fag og digitalisering. Livslang læring må sees på som en del av grunnoppdraget til utdanningssektoren.
- Fleksible, digitale og modulbaserte tilbud er avgjørende. NHO ønsker satsing og samarbeid om dette nå for å få tilbud og etterspørsel til å møtes best og raskest mulig. For å tilpasse og digitalisere innhold rettet inn mot etter- og videreutdanning, må utdanningssektoren få en klar forventning om å være aktive her, i tett dialog med arbeidslivets parter. Institusjonene må bli målt på sin EVU-aktivitet, og det bør vurderes om dette skal innlemmes i resultat- og finansieringssystemet.
- Bransjeprogram bidrar til å sikre relevant etter- og videreutdanning i hele landet. Innholdet i tilbudene er bestemt av partene i bransjen for å dekke et kompetansebehov. I tillegg gis det i en form som blir avtalt med representanter for arbeidstaker og arbeidsgiver. Så er det opp til hver enkelt arbeidstaker og bedrift å bli enige om hvordan de skal legge til rette for gjennomføring. På den måten siker vi at det er gjennomførbart for folk i jobb, avslutter Mari Sundli Tveit.
Regjeringens nye strategien skal etter planen legges frem før sommeren 2021.