Ingen plan B for det nordiske næringslivet

Publisert

Posisjonsnotatet ble presentert av Ulla Heinonen fra Finsk Industri (EK).

Dansk Industri, Svenskt Næringsliv, Finsk Industri og NHO presenterer nytt felles posisjonsnotat på europeisk energi-, klima- og industripolitikk.

I dag arrangerte de nordiske næringslivsorganisasjonene et felles arrangement om europeisk energi-, klima- og industripolitikk i Brussel.

Gjennom arrangementet samlet Dansk industri (DI), Svenskt næringsliv (SN), Finsk Industri (EK) og NHO over 100 deltakere fra Kommisjonen, Europaparlamentet, nasjonale myndigheter, bedrifter og ulike interesseorganisasjoner.

Diskusjonstemaene var utfordringene Europa står ovenfor, og særlig hva som bør vektlegges når EU legger frem den kommende Clean Industrial Deal og klimamål for 2040.

– Konkurransekraft-kompasset og arbeidet med Clean Industrial Deal er viktig for Norge og norsk næringsliv og er nok et argument for å intensivere Norges EU-arbeid. Det er avgjørende for norsk konkurransekraft at spillereglene og vilkårene i det indre markedet er de samme for både EU- og EØS-landene. Det vil føre til økt forutsigbarhet og trygghet for bedriftene våre i en usikker verden, samtidig som det vil kunne føre til flere muligheter for norske bedrifter, sier Ole Erik Almlid, administrerende direktør i NHO. 

Nytt felles posisjonsnotat

De nordiske næringslivsorganisasjonene la frem et posisjonsnotat med tittel “Nordic Business Federations’ Vision for a post-2030 Energy and Climate Framework”. Hovedbudskapet fra notatet og arrangementet er at det er for sent å snu i klimaarbeidet. Nå handler det om forutsigbarhet og å legge til rette for de riktige tiltakene og rammevilkårene, så vi kan etterleve både klimamålene og allerede vedtatt politikk – samtidig som Europa styrker sin konkurransekraft.

NHOs næringspolitiske direktør Per Øyvind Langeland er tydelig på at: 

– Norge deler mange av utfordringene EU nå skal løse, og det er avgjørende at vi samarbeider om å lykkes med dette i fellesskap. Det gjelder å få opp investeringstakten i ny kraftproduksjon og i nye grønne verdikjeder og infrastruktur som strømnett, hydrogen og karbonfangst- og lagring. De store satsingene Europa nå skal i gang med kan gi gode vekst- og eksportmuligheter for norske bedrifter innen alt fra data og teknologi, energi, grønne verdikjeder til forsvarsindustri – samtidig som de kan beskytte oss og våre arbeidsplasser i en usikker verden.

Avgjørende med nært samarbeid

I en tid med stor offentlig debatt rundt Norges samarbeid med EU er NHO krystallklare på at nært samarbeid er avgjørende i den usikre internasjonale situasjonen vi befinner oss i, og at samarbeidet med EU er med å sikre forutsigbarhet, konkurransekraft og sikkerhet for våre bedrifter og arbeidsplasser. Dette la også til grunn for vårt høringssvar om endring av klimaloven og Regjeringens forslag til Norges nye klimamål for 2035. Her understrekte NHO at:  

"Klimautfordringen er global og best kan løses i samarbeid mellom land … samarbeidet med EU har tjent Norge godt, også i klimapolitikken … En ny norsk klimaforpliktelse for 2035 bør [derfor] legges så tett opptil EUs klimaplan og rammeverk som mulig, og bygge på et fortsatt tett klimasamarbeid med EU. Dette er avgjørende fordi norsk næringsliv er en integrert del av det europeiske markedet. Både av konkurransemessige og geopolitiske hensyn, er det avgjørende at vi er så tett sammenkoblet med EU som mulig". 

EU viser vei med ny politikk

Samarbeidet med EU er også viktig utover klima- og energi. Som påpekt i en rapport fra Menon fra 2024 bidrar EØS-avtalen til å sikre over 400.000 arbeidsplasser i Norge. EU er Norges viktigste handelspartner, og når EU lykkes har det positive ringvirkninger for norske bedrifter. EU satser nå tungt på hvordan man skal følge opp Draghi-rapportens konklusjoner om blant annet innovasjon, avkarbonisering og sikkerhet med konkret politikk og planer. Senest forrige uke la Kommisjonen frem et såkalt konkurransekrafts-kompass som skal bidra til nettopp dette. 

NHO mener at det er bra at EU tar grep for å sette konkurransekrafts-agendaen øverst på prioriteringslista. En av de store varslede satsingene til EU de neste årene er EUs Ren industri-giv, Clean Industrial Deal (CID).

CID er EUs plan for å sikre at avkarboniseringen av europeisk industri, arbeidet med den grønne omstillingen og behovet for styrket konkurransekraft går hånd i hånd. Det politiske og regulatoriske rammeverket som legges gjennom Clean Industrial Deal vil få stor betydning for Norge og norsk næringsliv. Det er viktig at Norge forstår at vi ikke kan ha andre regler enn dem vi konkurrerer med i det indre markedet.