Kommisjonen legger frem forslag til EUs klimamål for 2040
Foto: European Parliament.
Europakommisjonen la i dag frem forslag til EUs klimamål for 2040. Les NHOs meninger om målet og hva det betyr for norsk næringsliv.
Foto: European Parliament.
Europakommisjonen la i dag frem forslag til EUs klimamål for 2040. Les NHOs meninger om målet og hva det betyr for norsk næringsliv.
I dag la Europakommisjonen frem forslag til EUs klimamål for 2040. Målet er på 90% kutt i klimagassutslipp sammenlignet med 1990-nivåer. Målet vitner om at EU mener alvor i klimaarbeidet. Samtidig har Kommisjonen også lagt frem en industrial carbon management-strategi, eller CCS-strategi, som også kommer til å bli en viktig del av hvordan EU når sine klimamål. Begge forslagene legger et viktig premiss for norsk næringsliv fremover, og vil påvirke vår egen målsettingsprosess.
NHO og våre nordiske søsterorganisasjoner lanserte 13. november 2023 en fellesposisjon om 2040-målene. I posisjonen støtter vi EUs mål om klimanøytralitet i 2050. Samtidig mener NHO at det er viktig at vi evner å se forbi klima-ambisjoner som rene tall, og legger forholdene til rette for en bærekraftig omstillingstakt i samfunnet og næringslivet.
Verden i dag preges av geopolitisk spenning, økt press på industrielle verdikjeder og økonomisk usikkerhet. Mange kjenner på at den grønne omstillingen koster dyrt på kort sikt, dette gjelder både for folk og for bedrifter. Kommisjonen peker på at muliggjørende forhold må legges til rette for at europeiske bedrifter kan lede an i den grønne omstillingen, uten å bli utkonkurrert internasjonalt. NHO vil understreke dette budskapet, og mener det er avgjørende at både EU og den norske regjeringen tilrettelegger for dette.
Kommisjonen peker selv på at man allerede med lovverket som er vedtatt de siste årene har lagt grunnlaget for betydelige utslippskutt i 2040. I årene fremover vil det derfor være avgjørende å sikre at rammevilkårene og virkemidlene ligger til rette for å koble politikk og effektiv lovgivning til praktisk handling. Vi må få fart på utrullingen av både fornybare- og lavkarbonteknologier med tilhørende infrastruktur, og vi må derfor trappe opp investeringene. Dette vil bidra til å sikre økonomisk konkurransedyktighet og levelige samfunn, både på veien mot et lavutslippssamfunn, men også i tiden etter.
EU peker på at Europa skal være en leder innen ren teknologi, og at investeringer i dette skal bidra til å sikre trygge arbeidsplasser. NHO deler dette budskapet, og påpeker at Norge og NHOs medlemsbedrifter har betydelig kompetanse på de fornybare og rene teknologiene som behøves for å kutte utslipp i Europa. Samtidig er det behov for økt takt i utrullingen av fornybarteknologier, og vi trenger en betydelig utbygging og styrking av energi-infrastruktur for å sikre at vi kan ta imot, og håndtere stadig mer fornybar kraft.
Samtidig som fornybar energi skal ta en større plass i energisystemet, peker Kommisjonen på at olje og gass fortsatt vil være en del av den europeiske energimiksen, så fremt bruken kan gjøres utslippsfri gjennom teknologier som karbonfangst- og lagring (CCS). Slik kan norsk naturgass videreforedles til hydrogen.
Norge er en avgjørende og pålitelig leverandør av olje og gass til EU, og det er viktig for EU at vi fortsetter å være dette også fremover. Samtidig har petroleumsnæringen i Norge også mål om å redusere utslippene i tråd med ambisjonene om lavutslippssamfunnet.
Kommisjonen skriver at karbonhåndtering vil være en del av løsningen, og i den medfølgende CCS-strategien peker EU på at man skal fange minst 50 millioner tonn CO2 i året i 2030 og 450 millioner tonn i 2050. Norge er ledende innen CCS, og har de beste forutsetningene for å ta imot CO2 fra Europa, og lagre denne trygt på havbunnen på norsk sokkel. For å sikre norske muligheter er det viktig at Norge blir definert inn i det indre markedet for karbon. Det vil derfor være avgjørende at vi blir en del av infrastrukturforordningen for energi (TEN-E).
Norsk kompetanse og teknologier vil være viktige bidrag for å gjennomføre det grønne skiftet i Europa. Norge har en avgjørende rolle som en pålitelig energileverandør til EU, i en stadig mer uforutsigbar verden, men vi må også være en del av energiomstillingen. I meldingen peker EU nettopp på viktigheten av samarbeid med pålitelige og ambisiøse partnere, blant annet gjennom Grønne allianser og Grønne partnerskap. Norge og EU inngikk en Grønn allianse i 2023, og NHO ber den norske regjeringen om å utnytte mulighetene denne gir for et forsterket klima-, energi- og industrisamarbeid med EU fremover.
NHO mener: