Statsbudsjettet 2025: Avklaring om grensemekanismen CBAM

Publisert

Foto: Moment Studio

Regjeringen har i forbindelse med fremleggelsen av statsbudsjettet annonsert at Norge vil slutte seg til CBAM. - Etterlengtet og på høy tid, sier Ole Erik Almlid, administrerende direktør i NHO.

Regjeringen forslår å bevilge 50 millioner kroner for å forberede innføring av CBAM i løpet av 2025. 

- Denne avklaringen var etterlengtet og på høy tid. Partene i arbeidslivet har bedt om dette for å kunne skape forutsigbarhet for norske bedrifter og arbeidsplasser, sier Ole Erik Almlid, administrerende direktør i NHO. 

Hva er CBAM? 

CBAM ble vedtatt for å kompensere for at ikke alle land i verden har avgifter utslipp av CO2 slik som i Europa. grunn av karbonprising gjennomEU ETS får europeiske produsenter økte kostnader, som gjør at de risikerer å bli utkonkurrert av tredjelandsprodusenter som ikke har tilsvarende karbonkostnader. Ettersom EUs kvotesystem blir strammere, vil denne konkurranseulempen kunne bli større. Gjennom CBAM vil importerte produkter ilegges samme CO2-pris som europeiske produsenter.

Systemet trer i kraft 1. januar 2026.  

Hvorfor er norsk avklaring om CBAM viktig? 

EU har innført en prøveperiode for å la europeiske bedrifter øve CBAM-rapportering siden oktober 2023.CBAM krever nye typer dokumentasjon fra produsenter i tredjeland og nye metoder for deklarering ved import. Bedrifter i EU har nå hatt tid til å teste ut hvordan systemet fungerer. Det er viktig at også norske bedrifter har tid til å forberede seg på at CBAM innføres.

bakgrunn av erfaringene fra denne innfasingsperioden vil Europakommisjonen i løpet av 2025 foreslå tekniske og substansielle endringer av CBAM-regelverket. 

Siden norske importører ikke har hatt anledning til å være med i prøveperioden, er det derfor en risiko for at mangel på denne erfaringen blir en konkurranseulempe for norsk næringsliv når ordningen innføres for fullt. Erfaringer fra Norge vil derfor ikke tas med når reglene skal justeres. 

- Vi har allerede sett konkrete eksempler at dette skaper problemer for norske virksomheter som eksporterer til Europa. Derfor er vi glad for at myndighetene vil jobbe med disse problemstillingene i løpet av 2025, sier Almlid

Veien videre 

NHO mener at norske myndigheter bør legge opp til at norske bedrifter også får en prøveperiode før systemet skal innføres i 2026. CBAM er et helt nytt system med mange nye krav, og å erfaring med dette først når systemet trer fullt i kraft er en risiko for norske bedrifter. Virksomhetene dette gjelder vil og ha behov for veiledning, NHO ber om at det utnevnes en ansvarlig myndighet hvor bedriftene kan henvende seg for hjelp. 

Les mer

Fellesposisjon fra LO og NHO 

Faktaside om CBAM

Pressemelding fra regjeringen