Ny kvartalsrapport: holdninger til internasjonale spørsmål
Unge menn er mest positive til EU og NHOs medlemsbedrifter frykter en handelskrig mellom USA og EU. Les mer om befolkningens og bedriftenes holdninger til internasjonale spørsmål.
Unge menn er mest positive til EU og NHOs medlemsbedrifter frykter en handelskrig mellom USA og EU. Les mer om befolkningens og bedriftenes holdninger til internasjonale spørsmål.
NHO har siden juni 2018 hatt en månedlig undersøkelse i et landsrepresentativt utvalg av Norges befolkning, hvor vi blant annet har målt holdninger til internasjonalt samarbeid, EØS og EU (fra 2022). NHO har også en månedlig medlemsundersøkelse hvor internasjonale spørsmål av og til er tema og vi gjengir her noen funn som viser hvordan norske bedrifter tenker rundt internasjonale spørsmål, EU og EØS.
I dette dokumentet oppsummerer vi deler av denne innsikten, med spesielt fokus på forskjeller i de unges holdninger til Europa.
For de fleste i nordmenn er ikke EØS noe man tenker på, men snarere en avtale som "alltid har vært der" og som man tar for gitt. Spesielt gjelder dette de unge, både generasjon EØS (som er født etter 1994) og alle de som ikke hadde stemmerett ved forrige EU-valg og som derfor ikke har erfart eller fått ta del i en debatt om Norges tilknytning til Europa.
Det har den siste tiden blitt offentliggjort flere meningsmålinger om nordmenns ønske om EU-medlemskap og disse viser ulik støtte til et norsk EU-medlemskap blant de unge. Der NHOs og Nationens faste målinger viser at det andelen som ønsker et norsk EU-medlemskap er størst blant de unge under 30, så viser målinger gjort for Aftenposten, VG og BT at samme aldersgruppe er mest skeptisk.
NHO har målt oppslutningen om EU hver måned siden Russlands fullskala invasjon av Ukraina, og nivåene har vært relativt stabile etter mars 2022. Vi har gjennom denne tiden gjennomført intervju med så mange unge, at vi ved å slå sammen til kvartalstall, bryte ned på undergrupper av unge – og på den måten søke å finne bedre svar på hva de unge egentlig mener – er det, som ungdom i resten av Europa, mer positive til EU enn øvrig befolkning, eller er det unntaket i Europa og mer skeptisk?
Som vi skriver i dette dokumentet, så tyder analysene våre på at det er store forskjeller mellom unge kvinner og unge menn. Det er også store forskjeller i hvorvidt utdannelsesnivå påvirker synet på EU, og tallene indikerer at utdannelsesnivået er en viktigere faktor når man er litt eldre (30-39 år), enn det er blant de under 30.