På grunn av Norges størrelse, åpenhet og eksponering mot omverden, er det sentralt for norske interesser at internasjonal handel er regelstyrt, og at reglene i størst mulig grad utvikles i fellesskap; i multilaterale fora der vi deltar, eller gjennom bilaterale avtaler som vi inngår. Dette internasjonale handelssystemet har tjent norske interesser godt i flere tiår: Det har sikret norske bedrifter markedsadgang og like spilleregler, som er avgjørende for forutsigbarhet og gir mulighet for vekst utover hjemmemarkedet. Samtidig har det gitt utenlandske bedrifter adgang til det norske markedet, og med det bidratt til sunn konkurranse og økt effektivitet. At handelen forblir regelstyrt, er derfor av stor betydning for norsk næringsliv og norske interesser i bredt.
I møte med de store globale utfordringer vi står overfor, slik som klimakrisen, en anspent sikkerhetssituasjon og ressursknapphet, er et velfungerende rammeverk for internasjonal handel dessuten en viktig bidragsyter til løsningene. Handel sikrer innovasjon og utvikling gjennom spesialisering og effektivisering bl.a. ved å unngå duplisering av verdikjeder. Dette bidrar til god utnyttelse av eksisterende ressurser, noe vi er stadig mer avhengig av, dersom vi skal opprettholde velferdsnivået og samtidig nå våre mål. Samtidig kan den bidra til å forsterke bånd og allianser, og på den måten øke vår felles motstandskraft.
Det er derfor viktig å erkjenne at det regelbaserte handelssystemet, inkludert de multilaterale institusjonene som representerer det, er under sterkt press. De etablerte normene det er basert på forvitrer og mister oppslutning blant sentrale aktører. Økonomiske rammebetingelser utvikles i økende grad mellom stormakter og handelsblokker, og i fora der Norge ikke har en plass ved bordet. I møte med disse utviklingstrekkene vil det være en balanseøvelse å forsvare et regelbasert handelssystem, men samtidig ivareta norske interesser i møte med endringene vi står overfor.
Utviklingen krever også særlig årvåkenhet og beredskap når det gjelder handelspolitikken til viktige handelspartnere, slik som EU og USA. Særlig når det gjelder USA, er handelspolitikken svært politisert og det er behov for å følge særlig nøye med på utviklingen. Vårt forhold til EUs handelspolitikk er beskrevet i eget kapittel under, men også her vil utviklingen i USA kunne innebære et taktskifte. Dette taler for at man fra norsk side forbereder seg på de konkrete scenariene: både med tanke på sannsynlige handelspolitiske endringer i USA, men også på EUs reaksjon på disse - som kan ha vel så stor innvirkning på norske næringsinteresser.
NHO mener:
- at det er av grunnleggende betydning at Norge står fast ved prinsippet om åpen og regelstyrt internasjonal handel. Det multilaterale handelssystemet, i rammen av WTO, har gitt et forutsigbart og regelstyrt handelspolitisk rammeverk som har tjent oss vel i flere tiår. Det har sikret norske og utenlandske bedrifter markedsadgang og like spilleregler. Dette må ligge til grunn også når man jobber med å videreutvikle norsk handelspolitikk.
- at vi samtidig må evne å tenke nytt om hvordan vi sikrer norske interesser, i en verden i endring og når andre aktørers vilje til å etterleve felles kjøreregler for internasjonal handel er svekket.