Keep-it er et eksempel på et norsk innovasjonseventyr. Selskapet produserer holdbarhetsindikatorer som kan antyde en matvares holdbarhet uavhengig av utløpsdatoen. Indikatoren er et resultat av et forskningsprosjekt ved landbrukshøyskolen i Ås (NMBU i dag), som kom fram til en kjemisk løsning som kan registrere tid og temperatur fortløpende for å indikere hvor mange dager holdbarhet som gjenstår. Keep-it har kommersialisert teknologien til forbrukermarkedet.
Etter å ha høstet av erfaringer hos blant annet Rema 1000, Kolonial.no og flere sykehjem, var Keep-it klare for nye markeder. Den globale satsningen startet for fullt i 2018. I dag eksporteres om lag 10% av produksjonen til utenlandske markeder. Daglig leder Kristen Hovland tror denne andelen fort kan øke til rundt 50%.
EØS-avtalens betydning
EØS-avtalen muliggjør selskapets ambisjoner om å etablere seg på det europeiske kontinentet. Det felles regelverket og rammevilkårene i det indre markedet gjør det enklere å gjøre avtaler med utenlandske firmaer og ansatte i Keep-it nyter godt av fri bevegelse innad i EØS-området.
Som EØS-land deltar også Norge i EU-programmet «Horisont Europa», verdens største forsknings- og innovasjonsfond. Keep-it har fått mye skryt for sin bærekraftige nyskapning og fikk i 2018 støtte gjennom programmet. Ett prosjekt fikk midler til å stimulere videre innovasjon og satsing internasjonalt. I tillegg deltok Keep-it i et større EU-prosjekt med 30 europeiske partnere, om å utvikle teknologi og kunnskap for å øke mattryggheten i Europa.
Håpet er at den norske innovasjonen over tid kan bidra med å redusere matsvinn over hele Europa. Dette er noe mange matvarekjeder er interesserte i å ta i bruk, men de venter på en regelavklaring.
Ser muligheter i EUs grønne giv
Per nå er det ikke tillat å selge matvarer som har passert utløpsdato. Dette kan føre til at store mengder matvarer som fortsatt er trygg å spise blir kastet. Holdbarhetsindikatoren til Keep-it kan dermed bli en viktig løsning på et globalt miljø- og klimaproblem.
Hovland ser muligheter i EUs grønne giv som skal sikre at unionen legger til rette for bærekraftige løsninger. Som en del av unionens klimasatsning skal EU-kommisjonen i 2022 ta stilling til datomerkingssystemer og bruken av såkalte «TTIs» (Time and Temperature Indicators).
Enn så lenge kan indikatorene tas i bruk i EU, men da kun som et tillegg til datomerking. Keep-it søker i mellomtiden dispensasjon fra regelverket i en rekke europeiske land. NHO Mat og Drikke har hjulpet Keep-it i prosessen med å få på plass dispensasjoner og satser på at dette kommer på plass etter hvert.
For at Keep-it virkelig skal få fotfeste i det europeiske markedet må påvirkningsmulighetene i EØS-avtalen og EU-reglementet benyttes for å sørge for et godt regelverk som er tilpasset fremtidens behov. Faller dette på plass vil Keep-it være holdbart i lang tid fremover.