Den nye EU-strategien for cybersikkerhet er utformet for å styrke motstandskraften mot cybertrusler og sikre at innbyggere og bedrifter kan nyte godt av pålitelige digitale teknologier.
Digitaliseringen av samfunnet, som har blitt akselerert av COVID-19-krisen, har utvidet trusselbildet og medført nye utfordringer som krever tilpassede og innovative løsninger. Antallet cyberangrep øker, og angrepene blir stadig mer sofistikerte, med kilder både innenfor og utenfor EU.
For å møte disse utfordringene, skal EU lede arbeidet for en sikker digitalisering. Dette innebærer å utvikle verdensledende standarder for cybersikkerhet for viktige tjenester og kritisk infrastruktur, samt å fremme utviklingen og anvendelsen av ny teknologi. Regjeringer, bedrifter og innbyggere må alle ta ansvar for å sikre en cyber-sikker digital overgang.
Strategien skisserer hvordan EU kan styrke sine verktøy og ressurser for å oppnå teknologisk suverenitet. Den legger også vekt på økt samarbeid med globale partnere som deler EUs verdier om demokrati, rettsstatsprinsipper og menneskerettigheter.
EUs teknologiske suverenitet må baseres på motstandskraften i alle tilkoblede tjenester og produkter. De fire cyber-fellesskapene – de som arbeider med det indre markedet, rettshåndhevelse, diplomati og forsvar – må samarbeide tettere for å dele trusselvurderinger og kunne respondere kollektivt på angrep. EU kan dermed stå sterkere sammen.
Strategien dekker sikkerheten til essensielle tjenester som sykehus, energinett, jernbaner og et økende antall tilkoblede enheter i våre hjem, kontorer og fabrikker. Den tar sikte på å bygge felles kapasitet for å respondere på store cyberangrep, og den skisserer planer for internasjonalt samarbeid for å sikre global stabilitet i cyberspace. Videre beskriver strategien hvordan en felles cyberenhet kan sikre den mest effektive responsen på cybertrusler ved å bruke de samlede ressursene og ekspertisen til medlemslandene og EU.
Hovedmål for strategien Strategiens hovedmål er å sikre et globalt og åpent internett med sterke beskyttelsestiltak der det er risiko for sikkerhet og grunnleggende rettigheter i Europa. Basert på fremgangen fra tidligere strategier, presenterer den konkrete forslag til bruk av tre hovedinstrumenter: regulatoriske, investerings- og politiske initiativer. Disse tre instrumentene vil fokusere på tre områder innen EUs innsats:
Motstandskraft, teknologisk suverenitet og lederskap;
Operativ kapasitet til å forebygge, avskrekke og respondere;
Samarbeid for å fremme et globalt og åpent cyberspace.
EU har forpliktet seg til å støtte denne strategien med en betydelig økning i investeringer i digital transformasjon over de neste syv årene – investeringer som vil være fire ganger høyere enn tidligere nivåer. Dette viser EUs engasjement for sin nye teknologiske og industrielle politikk, samt sin gjenreisingsagenda.
EUs nye strategi for cybersikkerhet i den digitale tidsalderen er en nøkkelkomponent i å forme Europas digitale fremtid, EUs gjenreisingsplan og sikkerhetsunionens strategi for 2020–2025.
Nedenfor kan du lese mer om noen sentrale rettsakter i strategien: