Energiutslipp fra bygningsmasse står i dag for hele 40% av klimagassutslipp på global basis. Ved bruk av sensorikk kan du i løpet av noen få timer koble et bygg opp mot en digital plattform som henter ut dataen du trenger for å drive god energiledelse. Foto: Proptech.
300 bygg digitaliseres i løpet av 2021 slik at energibruken kuttes opp til 40 prosent. Det skjer som et samarbeid mellom Toma og Energy Control og er eksempel på eiendomsteknologi som er kommet på et nytt nivå.
Toma og Energy Control har bestemte seg for å gå sammen om å ta ansvar for energiutslipp fra bygningsmasser.
- Eiendomsteknologi har kommet til et nivå der det ikke bare er et buzzord, men noe som gir stor verdi, sier Tommy Hagenes, adm. dir. i Energy Control.
Det er et innovative prosjekt Toma og Energy Control nå skal i gang med. Digitaliseringsløftet vil gi langt mer bærekraftige bygg tilpasset den enkeltes behov.
- Vi ønsker å gjøre en forskjell på et område som har betydelig potensiale for forbedringer. Det er viktig at store aktører som Toma tar samfunnsansvar og satser på bærekraft der det er mulig, sier Georg Schanche, konserndirektør for forretningsutvikling og digitalisering i Tomagruppen.
Slik gjør de det
Energiutslipp fra bygningsmasse står i dag for hele 40% av klimagassutslipp på global basis. Ved bruk av sensorikk kan du i løpet av noen få timer koble et bygg opp mot en digital plattform som henter ut dataen du trenger for å drive god energiledelse. Ved hjelp av informasjonen du mottar om bygningsmassen, for eksempel temperaturforandringer, fukt og tekniske feil, kan du iverksette målrettede tiltak helt uten å måtte dra på fysisk befaring av bygget. Sensorikken og teknologien kan ved hjelp av kunstig intelligens over tid også lære seg når det er på tide å bytte ut og vedlikeholde ulike byggkomponenter. De kaller det virtuelle sjekkrunder.
I vår bransje ser vi plutselig kontorbygg som nærmest står tomme, men som fortsatt fyrer som om det skulle huset mange mennesker på daglig basis. Dette er lite gunstig bruk av ressurser.
Georg Schanche, Tomagruppen
Teknologien kan benyttes i nye bygg, så vel som gamle bygg som er der potensialet er størst. Prosjektet er fortsatt i startfasen, men etter en periode med utprøving av systemene på flere bygg, forteller Georg Schanche.
- De testene vi har sett til nå, gjør oss trygge på at selv et såpass hårete mål bør være oppnåelig, forteller Georg Schanche.
2020 endrer det meste
2020 har vært et år som har ført til endret bruksmønster omtrent over natten, på en måte ingen kunne forutse.
- I vår bransje ser vi plutselig kontorbygg som nærmest står tomme, men som fortsatt fyrer som om det skulle huset mange mennesker på daglig basis. Dette er lite gunstig bruk av ressurser, sier Georg Schanche.
Videre forteller han at det handler om å tilrettelegge for fleksible løsninger som ikke krever mer enn noen tastetrykk for å tilpasse bygget til nye situasjoner, og gi et makroperspektiv på bruksmønstre som skulle oppstå plutselig.
Testsenter
Prosjektet dokumenters ved testsenteret Proptech Bergen. Her blir teknologien og sensorikken Energy Control utviklet, testet grundig over lengre tid. Dette har ført til nye løsninger for energibesparelse. Løsningene samles i en verktøykasse som er utviklet med en infrastruktur som kunden selv kan bygge videre på, med eksempelvis vannvakt i tekniske rom eller overvåkning av inneklima.
Toma og Energy Control er opptatt av at det skal være enkelt for alle å drive god energiledelse. Derfor har de laget en innstegsmodell som gjør at alle kan starte digitaliseringsreisen.