Møtte statsrådene om strømpriser

Publisert

Strømprisdiskusjon. Fra venstre: NHOs sjeføkonom Øystein Dørum, næringsminister Cecilie Myrseth, energiminister Terje Aasland og Trond Madsen i NHO Agder.

- Ulike strømpriser i ulike deler av landet er konkurransevridende. Dette rammer mange bedrifter i sørvest. I tillegg gir det dårligere utnyttelse av kraftressursene, sier NHOs sjeføkonom Øystein Dørum.

NHO og NHO Agder møtte tirsdag næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) og energiminister Terje Aasland (Ap) om strømprisforskjellene i Norge. 

- Vi opplevde forståelse fra statsrådene. De delte vår oppfatning om at det var uønsket situasjon, sier seniorrådgiver Trond Madsen i NHO Agder.  

- Strømnettet i Norge må bygges ut raskt. Det vil bidra til å jevne ut prisforskjellene mellom regionene og gi mer rettferdige strømpriser. Vi må sikre politisk vilje og vedtak for å sikre raskere nettutbygging og økt kraftproduksjon, sier Øystein Dørum. 

Næringsministeren var opptatt at av strømmarkedet ser annerledes ut enn for noen år siden med større svingninger i prisnivået. Det gir en ny virkelighet og nye utfordringer for bedriftene. 

- Vi vil rose næringsministeren for "Myrseth-avtalene" og videreføring av fastprisordningen på strøm, men det løser ikke problemet med konkurransevridning mellom prisområdene, sier seniorrådgiver Trond Madsen i NHO Agder. 

 

NHO ønsker:

 

  • Oppfølging av tiltak for økt nettkapasitet: Statnett publiserte i april en oversikt over planlagte tiltak i nettet for å forbedre nettkapasiteten fra NO1 og NO5 inn til NO2 som kan gjennomføres på kort sikt. Rask gjennomføring av disse tiltakene må prioriteres.
  • Ordninger for reduserte nettkostnader: De siste årene har det vært flere ordninger for å redusere nettkostnader hos kundene, både redusert energiledd i nettariffen og bruk av ekstraordinære flaskehalsinntekter til å redusere nettleie i høyprisområder. Sistnevnte ordning har ikke vært brukt siden vinteren 22/23. Ordningene bør vurderes både mht. videreføring og innretning som virkemidler for å utjevne strømkostnader inntil mer langsiktige tiltak er gjennomført.
  • Virkemidler for energieffektivisering: Det er et betydelig uforløst potensial for energieffektivisering i Norge.  Energieffektivisering og økt fleksibilitet på forbrukersiden vil skjerme bedriftene for økte strømkostnader. I Enovas nye mandat fra 1. januar 2025 bør det innarbeides et mandat og rammeverk for å utløse flere energieffektiviseringstiltak i bedrifter – også som sikrer at mer lavthengende tiltak blir realisert.
  • Norge trenger mer kraftutbygging og mer nettutbygging.