Statsbudsjettet: Norge sover i timen på digitalisering

Publisert

Nettverk illustrasjon

Norge har store dokumenterte behov knyttet til digital infrastruktur, digital sikkerhet, digital kompetanse og digitalisering av offentlig sektor. NHO mener at årets budsjettfremlegg er et lite skritt i riktig retning, ikke noe mer.

Regjeringen har selv skapt store forventninger om økt satsing på disse områdene. Det samme gjelder store ambisjoner knyttet til industriprosjekter som batteri, havvind, hydrogen, smarte energinett mfl., som også er helt avhengig av digitale løsninger, sensorteknologi og kunstig intelligens.

Regjeringens samlede satsing på 1,6 milliarder til nye digitaliseringstiltak i 2024 spredt på 9 departementer møter ikke fremtidens behov. Flere av postene på regjeringens liste er oppfølging av gamle tiltak som nå er under er utrulling - de er ikke nye.  Andre poster innebærer de facto tilbakegang fra tidligere års forslag og bevilgninger. NHO kan derfor ikke se at listen over regjeringens satsing på nye digitaliseringstiltak gjenspeiler behovet for å ta ut digitaliseringspotensialet i offentlig sektor.

Et hederlig unntak fra regjeringens knappe liste over nye digitaliseringstiltak, er samordningen av midler og satsing på en helseteknologiordning fra 2024.

Digital infrastruktur

Digital infrastruktur er livsnerven i levedyktige lokalsamfunn. NHO mener tilskuddet til bredbånd og robuste ekomnett bør økes til 1 milliard kroner pr år i perioden 2024-2030. Regjeringens foreslåtte økning på 40 millioner til 400 mill kr til bredbåndsutbygging, er i realiteten en nedgang i forhold til det som ble foreslått i fjor. Da foreslo regjeringen 412,7 mill kr, noe som landet på 362 mill kr i saldert budsjett. Det er uansett for smått i forhold til behovene. Regjeringen bør øke ambisjonene for robuste gigabitnett der folk bor og arbeider. Økte digitale behov, mer ekstremvær og geopolitisk urolighet stiller større krav til statens deltakelse i bygging og sikring av robuste ekomnett.

Digital kompetanse

Regjeringen foreslår 100 nye IKT-studieplasser. NHO mener det er beklagelig at det ikke foreslås mer midler til satsing på IKT-studieplasser. IKT-kompetanse i bedriftene er en nøkkelfaktor for verdiskaping, omstilling og konkurransekraft. Det er allerede et stort udekket behov for IKT-kompetanse i det norske arbeidsmarkedet, og problemet vil bare bli større de kommende årene. Antallet IKT-studieplasser må derfor trappes betydelig mer opp. NHO har foreslått en forsterket satsing på 1000 nye IKT-studieplasser. 

Vi kan ikke se midler til etter- og videreutdanning innen digitalisering, det er feil vei å gå med tanke på at store deler av befolkningen trenger å øke sin digitale kompetanse.

Digital sikkerhet og beredskap

Regjeringen foreslår å bevilge 188 millioner kroner til ekomsikkerhet og beredskap. NHO har bedt om 230 millioner kroner, samme nivå som i 2020. Det er viktige midler for å styrke beredskapsevnen og øke robustheten i ekomnettene, både på grunn av mer ekstremvær, et endret trusselbilde og økt avhengighet av elektronisk kommunikasjon.