Ti tiltak i Viken Oslo

Publisert

Hovedmålet med Arbeidskraftløftet er et systematisk samarbeid for å inkludere flere i arbeidslivet. Mange arbeidsføre mennesker, inkludert innvandrere, personer med funksjonsnedsettelser og personer med hull i CV-en, står utenfor arbeidslivet. NHO og Nav skal jobbe målrettet for å redusere andelen.

Ved å bruke Nav og Navs tiltaksarrangører ved rekruttering og inkludering vil bedriftene både få tilgang til arbeidskraft og bidra til å inkludere flere. 

Under er de ti viktigste tiltakene regionen ønsker å jobbe videre med:

1. Etablere og utvikle tettere samarbeid mellom NHO og Nav i regionen

Et overordnet mål med Arbeidskraftløftet bør være bedre samhandling mellom relevante aktører også i framtiden, for å stå bedre rustet til å møte fremtidens behov for arbeidskraft og sikre en bærekraftig økonomisk vekst. I Viken Oslo vil derfor det organisatoriske og praktiske samarbeidet som er etablert gjennom Arbeidskraftløftet være et viktig tiltak i seg selv.

2. Etablere nyhetsbrev fra NHO Viken Oslo

Sykefravær er et område som både utfordrer bedriftene og er en risikofaktor for økt utenforskap. Samtidig er det et stort behov for å rekruttere arbeidskraft. For å hjelpe bedriftene med å løse både sykefraværsutfordringer og arbeidskraftbehovet, opprettes en regelmessig utsendelse med konkrete tips og råd til arbeidsgivere 
for å redusere og håndtere sykefravær og inkludere nødvendig arbeidskraft. Innholdet utformes av Nav og NHO i samarbeid.

3. Økt samarbeid rundt ungdom for å øke mulighetene for utdanning/kvalifisering i ordinært arbeidsliv

Ungdom er en prioritert gruppe for Nav, og bedriftene i Østfold, Akershus, Oslo og Buskerud trenger lærlinger og unge som tar fagopplæring, og som kan være med på å dekke arbeidskraft- og kompetansebehovet i bedriftene. 

4. Samarbeid om livslang læring og kompetanseheving

For å løse bedriftenes behov for arbeidskraft, og få flere til å stå lenger i jobb, vil vi samarbeide om regionale tiltak for livslang læring og kompetanseheving, særlig rettet mot arbeidstakere i små og mellomstore bedrifter.

5. Utvikling av arbeidsmarkedstiltak i dialog med bedriftenes behov i regionen

Gjennom dialog og tilbakemeldinger fra arbeidsgiverne, skal Nav treffe godt med utvikling av nåværende og nye arbeidsmarkedstiltak for å sikre best mulig effekt. 

6. Øke antall strategiske partnerskap mellom bedrifter og Nav i regionen

Strategiske partnerskap sikrer koordinerte og helhetlige tjenester til arbeidsgivere som ønsker å inkludere nye medarbeidere, rekruttere gjennom kvalifisering/opplæring og redusere sitt sykefravær.

7. Utvikle gode bedriftsnettverk og møteplasser mellom bedrifter og Nav for å sikre målrettet rekruttering

Gjennomføring av felles jobbmesser der arbeidsgivere og arbeidssøkere møtes skal prioriteres. Vi har gode erfaringer med gjennomføring av treffpunkter hvor flere 
arbeidsgivere med rekrutteringsbehov inviteres inn, eller mindre messer for en konkret arbeidsgiver. Sammen må bedriftene og Nav bruke flere ulike typer møteplasser for å sikre en tilpasset arena for målrettet rekruttering og 
inkludering. En møteplass vi ønsker å utvikle og tilby til flere, er konseptet «WorkOp» (work opportunities). 

8. Løfte fram gode eksempler

Nav og NHO skal samarbeide om å løfte fram gode saker om å skaffe og beholde arbeidskraft som kan inspirere andre. Sakene markedsføres i NHOs og Navs kanaler, og selges inn til aktuelle medier. 

9. Bruke Nav ved rekruttering

På Navs stillingsdatabase, arbeidsplassen.no, kan bedrifter utlyse stillinger og benytte "superrask søknad". Gjennom EURES-tjenesten kan Nav bistå bedrifter med å rekruttere arbeidskraft fra EU/EØS-området. 

10. Tettere samarbeid for å redusere sykefravær og hindre frafall

Et styrket samarbeid rundt forebyggende arbeidsmiljøarbeid må til for å sikre at den enkelte sykmeldte blir fulgt opp på en god måte, redusere sykefravær og hindre 
frafall fra arbeidslivet. Løsningen ligger ofte hos den enkelte arbeidsgiver, i tett dialog med den sykmeldte og med støtte fra Nav. Nav kan bidra med prosesser 
for å styrke arbeidsmiljøet og trygge arbeidsgivere i sykefraværsarbeidet.

Les hele rapporten: