Ti tiltak i Trøndelag

Publisert

Innspillsmøtene med næringslivet har dannet grunnlag for ti konkrete grep vi skal ta for å kunne møte arbeidskraftsituasjonen. Bedrifter fra hele Trøndelag fra flere næringer og sektorer var invitert til møtene, og tilbakemeldingene var konkrete og klare.

For å øke tilgangen på arbeidskraft og kompetanse i regionen, må det settes inn målrettede tiltak som både styrker lokalsamfunnenes attraktivitet og sikrer bedre samsvar mellom arbeidsgiveres behov og arbeidssøkernes kompetanse. 

Bedriftene i regionen peker på betydningen av å bygge sterke lokalsamfunn med gode transportløsninger, 
spennende fritidstilbud og karrieremuligheter for begge i en husstand. Dette er faktorer som er avgjørende for å øke bolysten. Bedriftene må samtidig jobbe aktivt med å markedsføre seg og bygge et godt omdømme, som attraktive arbeidsgivere med solide økonomiske resultater og et inkluderende arbeidsmiljø. 

Videre er det viktig at bedrifter systematisk kartlegger sin nåværende kompetanse, og planlegger fremtidige behov for å kunne tilpasse seg et stadig skiftende arbeidsmarked. I rekrutteringsprosesser bør fokuset være på menneskene bak søknadene, med vekt på motivasjon og personlighet fremfor bare formell kompetanse.

Under er de ti viktigste tiltakene som regionen ønsker å jobbe videre med:

1. Med utgangspunkt i bedriftens behov må det legges til rette for kvalifisering av arbeidskraft på ulike nivåer og videreutvikle samhandlingen i Trøndelagsmodellen.

2. Partssamarbeid på arbeidsplassen er sentralt i arbeidet med å utvikle en inkluderingskultur og god ledelse.

3. Sykmelder og leder må legge vekt på arbeidets betydning for helse og tilrettelegging for å unngå sykmelding.

4. Nav og bedriftene bør prioritere unge under 30 år, og utforske metoder som for eksempel gruppeoppfølging.

5. Bedriftenes rutiner og praksis ved oppstart og oppfølging har stor betydning for ansattes opplevelse av mestring. Ved behov for tilrettelegging kan Nav og andre kobles på.

6. Bedriftene bør legge konkrete planer for utvikling av kompetansen til sine ansatte gjennom ulike livsfaser, slik at bedriftens behov dekkes og at folk kan stå lengre i jobb.

7. Et godt arbeidsmiljø kan forebygge psykisk uhelse på arbeidsplassen. Arbeidslivets ABC er et verktøy som kan brukes.

8. Arbeidsgivers risiko for å inkludere folk som står utenfor arbeidslivet må senkes. Dette gjøres gjennom samhandling med Nav og riktig bruk av virkemidler, som for eksempel lønnstilskudd, mentorordninger og veiledning

9. Ved bruk av utenlandsk arbeidskraft er et tett partssamarbeid for opplæring og samhandling i overensstemmelse med den norske modellen sentralt.

10. Tiltaksleverandører og bemanningsbyråers kompetanse på inkludering og rekruttering kan også benyttes for å få flere kandidater ut i jobb.

Les hele rapporten: