Ti tiltak i Rogaland

Publisert

Tiltakene som foreslås for Rogaland, bygger på konkrete innspill fra regionale bedrifter, og representerer NHO og Nav sine felles anbefalinger for å møte utfordringene knyttet til arbeidskraft og kompetanse. Gjennom innspillsmøtene har det kommet tydelig frem at samarbeid på tvers av næringsliv, Nav og utdanningsinstitusjoner er avgjørende for å løse de komplekse utfordringene regionen står overfor.

Målet er å styrke rekruttering, legge til rette for kompetanseheving og tilpasse arbeidsmarkedet til ulike arbeidstakeres behov. Bedriftene etterlyser løsninger som reduserer barrierene for inkludering, samtidig som arbeidsmarkedet gjøres mer fleksibelt og tilpasningsdyktig.

Gjennom «Arbeidskraftløftet» har Nav og NHO i Rogaland etablert et sterkt samarbeid for å finne løsninger både på kort og lengre sikt. De foreslåtte tiltakene skal ikke bare dekke bedriftenes behov for arbeidskraft, men også bidra til et mer inkluderende arbeidsliv og en bærekraftig utvikling for hele regionen.

Her er ti tiltak som kan følges opp videre i regionen:

1. Vi skal bidra til at det kommer på plass en digital samhandlingsplattform for oppfølging av sykefravær, hvor sykmelder, bedrift, ansatt og myndigheter effektivt kan jobbe sammen

Arbeidet ble startet før pandemien, og myndighetene er positive. Det neste året må arbeidet intensiveres, slik at verktøyet kommer på plass.

2. Vi skal ha 10 nye avtaler om strategiske partnere i løpet av 2025

En strategisk partner får helhetlig og koordinerte tjenester fra Nav og en fast kontaktperson. Til strategiske partnere skal Nav kunne levere alle tjenester innen skaffe arbeid, beholde arbeid, forebyggende sykefraværs- og arbeidsmiljøarbeid og permittering/ nedbemanning etter virksomhetens til enhver tids gjeldende behov.

3. Vi skal synliggjøre overfor bedriftene hvilke muligheter og verktøy som finnes hos Nav.

Dette skal NHO gjøre i sin kontakt med medlemsbedriftene, for eksempel gjennom frokostmøter og annen medlemskommunikasjon.

4. Vi skal gjøre tjenestene og virkemidlene til Nav mer tilgjengelig for arbeidsgiverne.

Tilrettelegging er ofte en del av løsningen for å hindre sykefraværet, men tilrettelegging kan også medføre at seniorer velger å stå lengre i jobb i samarbeid med arbeidsgiver. Nav Hjelpemiddelsentral må bli en aktiv partner for bedriftene. 

5. Vi skal gjøre bruken og kombinasjonen av arbeidsmarkedstiltakene ytterligere målrettet og forutsigbart

Nav skal utforme ulike eksempler på tiltakspakker slik at bedriftene enkelt får oversikt over hvilke virkemidler og støtteordning som kan brukes når de rekrutterer fra Nav sine målgrupper.

6. Vi skal løfte fram gode eksempler gjennom mediene

Nav og NHO skal samarbeide om å vise fram minimum ti gode saker som kan inspirere andre i løpet av året.

7. Vi skal bruke arbeidsplassen som læringsarena, og sammen med bedriftene ha gode arbeidsmarkedstiltak og opplæring som gir stabil tilknytning til arbeidslivet

Spesielt vil vi rette innsatsen mot unge voksne som er en prioritert målgruppe for Nav. 

8. Sammen med Rogaland fylkeskommune skal vi synligjøre mulighetene for opplæring

Vi skal forsterke og utvikle samarbeidet med Fylkeskommunen om opplæring rettet mot bedriftenes og arbeidssøkernes behov. Dette innebærer å synligjøre for 
bedriftene hvilke muligheter som finnes for opplæring, parallelt med arbeid eller tiltak gjennom Nav.

9. Vi skal lage gode møteplasser for arbeidsgivere som har rekrutteringsbehov og arbeidssøkere som er i målgruppen

Nav har god erfaring med jobbmesser der arbeidsgiver får møte arbeidssøkere og har intervjuer fortløpende. Dette kan arrangeres for én eller flere arbeidsgivere med 
rekrutteringsbehov.

10. Vi skal prioritere saken politisk

Våre forslag til tiltak skal prioriteres i NHOs kontakt med politikere det neste året.

Les hele rapporten: