Ti tiltak i Nordland

Publisert

For å sikre tilgang på kvalifisert arbeidskraft i Nordland og møte behovene i bedriftene, er det nødvendig med målrettede tiltak. Dette inkluderer bedre språkopplæring, støtte til ledere i form av relevante verktøy, og fleksible utdanningsløp som kombinerer teori og praksis. Å legge til rette for flere lærlingeplasser, modulbaserte fagutdanninger, og skreddersydde løsninger for ungdom som trenger støtte gjennom utdanningsløpet, kan bidra til å bygge en sterkere og mer tilpasningsdyktig arbeidsstyrke.

Under er de ti viktigste tiltakene som regionen ønsker å jobbe videre med:

1. Erfaringsdeling

Fremme gode eksempler og dele erfaring mellom alle NHOs medlemmer.

2. Bolyst

Skape ringvirkninger gjennom forsterket samhandling med lokal idrett og frivillighet, bidra til redusert fraflytting og utenforskap av ungdom sammen med 
kommunene og øvrige parter i arbeidslivet. 

3. Lavterskeltilbud for ungdom

Ungdom er en prioritert gruppe, og behovet for lavterskeltilbud er stort. Kartlegge medlemsbedrifter som kan åpne opp for ungdom som trenger en forsiktig start. Unik mulighet for bedrifter å nå frem til og kunne rekruttere de som er i utenforskap. 

4. Opplæring i bedrift

Tette kompetansegapet ved å tilby flere opplæring i bedrift i kombinasjon med teori, som fleksible fagbrevløp og modulbaserte fagbrevløp. Koble på NHO i det 
samarbeidet som er mellom Nav og fylkeskommunen. Nav tilbyr også kortere kurs for den kompetansen bedriftene etterspør.

5. Høyere utdanning

Skape en arena for samhandling med universitetene i Nordland for å tilpasse korte og lengre studieløp ut ifra næringslivets behov, herunder også EVU. Forsterke Nav sin rolle med å bidra til at kandidater skal kunne stå i og gjennomføre studieløp i samhandling med universitetet. Dette kan også være et alternativt for dem som ikke har forutsetninger for å ta et fagbrevløp. 

6. Talentjakt

Skape arenaer hvor bedrifter kan møte aktuelle kandidater. Benytte EURES-tjenesten til å finne arbeidstagere innenfor EU/EØS-området.

7. Inkludering

Nav kan bistå medlemsbedrifter med å bli mer åpne og inkluderende. Skape en arena for å dele kompetanse innen arbeidsmiljø, sykefraværsoppfølging, tilrettelegging og forebygging. Sammen skape fleksible løsninger som gir gjensidig gevinst. 

8. Utenforskap

Kampanjer i sosiale medier for å nå frem til dem som ikke er registrert i arbeid, utdanning eller hos Nav (NEET). Publisering av de gode historiene i alle typer medier kan bidra med å nå frem til enda flere, samt bygge merkevaren til bedriftene.

9. Hjelp til selvhjelp

Nav gir nødvendig informasjon til alle medlemsbedrifter om hva de selv kan gjøre når det gjelder rekruttering, sykefravær og å få ansatte til å stå lengre i jobb. Som for eksempel arbeidsgivertelefonen, arbeidsgiversider på 
Nav sine nettsider og arbeidsplassen.no

10. Navs verktøykasse

Nav bistår med informasjon, råd, veiledning og økonomiske virkemidler. 

Les hele rapporten: