Ti tiltak i Innlandet

Publisert

For å skape et mer robust og tilpasningsdyktig arbeidsmarked i Innlandet, trengs tiltak som virker. Mer praksis i utdanning kan gi nyutdannede en bedre start på arbeidslivet, mens deltidsstillinger eller andre tilpasninger kan holde seniorer lenger i jobb. Reduksjon av sykefravær, særlig gjennom gradert sykmelding, er også avgjørende.

Arbeidsrettede språkkurs for innvandrere og samarbeid der bedrifter låner ansatte av hverandre, særlig i sesongbaserte næringer, kan også åpne dørene for nye ressurser. Bedrifter kan også legge mer vekt på personlighet og motivasjon enn formell kompetanse, senke krav i stillingsutlysninger, og gi sjanser til de utenfor arbeidslivet. Samtidig må Innlandet markedsføres som et attraktivt sted å bo og jobbe.

Under er de ti viktigste tiltakene som regionen ønsker å jobbe videre med:

1. Økt samarbeid rundt ungdom for å øke mulighetene for utdanning/kvalifisering i ordinært arbeidsliv

Dette er en prioritert gruppe for Nav, og bedriftene i Innlandet trenger lærlinger og unge som tar bedriftsrettet opplæring og kan være med på å dekke arbeidskraft- og kompetansebehovet i bedriftene. 

2. Et inkluderende arbeidsliv hvor arbeidsgiver har tettere dialog med sykmelder og Nav

Det å beholde og skaffe arbeid skal være likeverdige parter inn i samarbeidet mellom NHO og Nav. Viktigheten av godt samarbeid rundt forebygging av sykefravær, samt tett samarbeid i utfordrende saker, er avgjørende for å lykkes. Bedriftene og Nav må gå i tettere dialog med sykmelder for å sikre at vi sammen har et godt arbeidsrettet fokus, med arbeidsplassen som viktigste arena. Løsningen ligger oftest hos den enkelte arbeidsgiver, i tett dialog med den sykmeldte, sykmelder og Nav.

3. Økt bruk av hjelpemidler og tilrettelegging på arbeidsplassen for å redusere sykefravær og få ansatte til å stå lengre i arbeid

Tilrettelegging er ofte en del av løsningen for å hindre sykefraværet, men tilrettelegging kan også medføre at seniorer velger å stå lengre i jobb i samarbeid med arbeidsgiver. Nav Hjelpemiddelsentral må bli en aktiv partner for bedriftene. 

4. Uvikling av arbeidsmarkedstiltak i tett dialog med bedriftenes behov i Innlandet

Nav skal gjennom tett dialog med arbeidsgiverne utvikle nåværende og nye arbeidsmarkedstiltak for å sikre best mulig effekt.

5. Doble antall strategiske partnerskap mellom bedrifter og Nav i Innlandet

Strategiske partnerskap sikrer koordinerte og helhetlige tjenester til arbeidsgivere som ønsker å redusere sitt sykefravær, og som jobber godt med inkludering, rekruttering og opplæring i bedrift. En dobling innebærer 15 avtaler innen utgangen av 2025. 

6. Utvikle gode bedriftsnettverk og møteplasser mellom bedrifter og Nav for å sikre målrettet rekruttering

Vi har eksempler på gode samarbeid mellom nettverk av bedrifter og Nav flere steder i Innlandet. Dette gir god effekt og man kan få delt informasjon og kommet i dialog rundt satsingsområder på en god og effektiv måte. NHO og Nav ønsker å bruke Science Park Innlandet som arena for videre fagutvikling sammen med bedriftene i Innlandet. Sammen må bedriftene og Nav bruke flere ulike typer møteplasser for å sikre en tilpasset arena for målrettet rekruttering og inkludering.

7. Gode råd til bedriftene

Bedriftene kan gjøre en rekke tiltak selv for å sikre effektiv rekruttering, inkludere flere, få ned sykefraværet og bidra til at ansatte står lenger i jobb. NHO og Nav har utarbeidet gode erfaringsbaserte råd på disse områdene. Vi vil aktivt bidra til å kommunisere ut rådene til media og bedriftene.

8. Løfte frem Innlandets attraksjonskraft – "Lev og jobb i Innlandet"

Vi skal sammen bidra til Innlandets attraksjonskraft, for å tiltrekke oss både bedrifter og kompetent arbeidskraft. Tilgang på kompetent arbeidskraft vil være avgjørende 
for nyetableringer, men også sikre konkurransekraft i de bedriftene som leverer verdier i Innlandet hver dag. Målet skal være at dette samarbeidet skal bidra inn i totaliteten for å gjøre Innlandet mer attraktiv for etablering og tilflytting.

9. Regionalt partnerskap og regionrådene i Innlandet mobiliseres for økt arbeidsinnsats i befolkningen

NHO og Nav skal være pådrivere for at regionalt partnerskap i Innlandet utvikler felles målsettinger og planer for økt arbeidsinnsats. Regionrådene er sentrale for et godt samarbeid i de ulike bo- og arbeidsregionene i Innlandet og vil ha stor betydning for attraksjonskraften i Innlandet.

10. Øke innsatsen for livslang læring i arbeidslivet i tett samhandling mellom bedrifter, fylkeskommunen, fagskolen, universitetene og Nav

Det er helt nødvendig at vi bruker ressurser på å sikre en kontinuerlig kompetanseutvikling for ansatte i Innlandet. Innlandet må organisere tilbudene slik at bedrifter i hele Innlandet sikres muligheten til å gi sine ansatte etter- og 
videreutdanning. Livslang læring er avgjørende for å sikre konkurransekraft i bedriftene, men også viktig for at flere skal kunne stå lenger i jobb. I et arbeidsliv i omstilling vil utvikling av kompetanse være helt avgjørende for å sikre kompetent arbeidskraft i fremtiden.

Les hele rapporten: