Ti tiltak i Agder

Publisert

For å sikre et mer robust og bærekraftig arbeidsmarked i Agder, er det avgjørende å sette inn tiltak som svarer på regionens utfordringer. Gjennom innspillsmøtene ble det tydelig at et tett samarbeid mellom Nav, bedrifter og andre aktører er nøkkelen til å møte fremtidens arbeidskraftbehov. 

Bedriftene etterspør både konkrete tiltak for å redusere sykefravær, rekruttere flere unge, og tiltrekke seniorer med verdifull kompetanse. Samtidig er kvalifisering av arbeidskraft og bedre tilrettelegging for inkludering av ulike grupper sentrale temaer.

Under er det de viktigste tiltakene regionen ønsker å jobbe videre med:

1. Vi skal bidra til å koordinere og samordne kontakt og samhandling mellom Nav og arbeidsgivere

Flere bedrifter opplever at de har én fast kontaktperson hos Nav. Dette er personer bedriftene har hatt kontakt med i enkeltsaker og bygget relasjon med over tid. Det oppleves imidlertid som tilfeldig at kontakten er etablert. Selv om det oppleves svært nyttig å benytte Arbeidsgivertelefonen hos Nav for generelle spørsmål, understrekes verdien og nytten av en lokal kontakt.

I Agder har Nav virksomhetsorganisert sykefraværsoppfølgingen. Dette innebærer at arbeidsgivere får færre kontaktpunkter og mer enhetlig støtte i oppfølgingen av sykmeldte, uavhengig av bostedskommune. Nav Agder og NHO Agder vil utrede hvorvidt bedrifter kan tilbys fast kontaktperson hos Nav. Vi vil vurdere hvilke kriterier som skal ligge til grunn og hvordan dette kan bidra til enda tettere samhandling mellom Nav og næringslivet. 

2. Vi skal sikre økt kunnskapsgrunnlag for utvikling og forbedring av samhandling og rekruttering

For å utvikle verdiskapende samhandling mellom Nav og arbeidsgivere må arbeidsgiverne som benytter Nav sine tjenester bidra inn i utviklingen av disse. Denne medvirkningen er nødvendig for gjensidig forståelse og innsikt. Det vil også bidra til å målrette utviklingen av tjenester og samhandling. Nav og NHO i Agder etablerer et «Arbeidsgiverpanel» som bidrar inn i tjenesteutvikling og pilotering av løsninger.

3. Vi skal sammen med fylkeskommunen synliggjøre mulighetene for arbeidsrettede opplæringsløp

Vi skal forsterke og utvikle samarbeidet med fylkeskommunen om opplæring rettet mot bedriftenes og arbeidssøkernes behov. Dette innebærer å synligjøre for bedriftene hvilke muligheter som finnes for opplæring parallelt med arbeid eller tiltak gjennom Nav. Det innebærer også å dele informasjon og innsikt om 
næringslivets behov for kompetanse.

4. Vi skal forenkle rekrutteringen fra Nav

En ytterligere forenkling av rekrutteringsprosessene av nye medarbeidere, vil bidra til å senke terskelen for å benytte Nav som rekrutteringskanal. Det vil også øke 
bruken av ressurser som står utenfor arbeidslivet. Vi vil utarbeide og implementere løsning og gjensidig forventningsavklaring for oppfølging fra Nav før, under og etter ansettelse.

5. Vi skal differensiere og skreddersy rekrutteringsløsninger for enkelt sektorer/bransjer

Samtidig som hver enkelt arbeidsgiver har individuelle behov, er det kjennetegn ved bransjer/sektorer som enten fremmer eller hemmer rekruttering fra Nav. Avhengig av størrelse på virksomheter, hvordan arbeidet er organisert, og graden av stedlig ledelse er det behov for å differensiere på hvordan Nav setter sammen 
tiltakspakker og følger opp både arbeidsgiver og kandidat. Innenfor disse tiltakspakkene vil Nav kunne gjøre individuelle tilpasninger til beste for bedrift og 
kandidat.

Sammen med Bransjeforeninger og enkeltbedrifter ønsker vi å utvikle alternative rekrutterings- og kvalifiseringsløsninger for et utvalg bransjer og kategorier av bedrifter. Vi trenger imidlertid mer innsikt før det kan jobbes konkret med dette. I bransjer der det er mangel på arbeidskraft, vil vi også se på hvordan EURES-tjenesten kan bli mer kjent og tilgjengelig.

6. Vi skal gjøre bruken og kombinasjonen av arbeidsmarkedstiltakene ytterligere målrettet og forutsigbart

Sammen med NHO skal Nav utforme ulike eksempler på tiltakspakker og tiltakskjeding. Dette vil gi bedriftene en enkel oversikt over hvilke virkemidler og støtteordninger som kan brukes når de rekrutterer fra Nav sine målgrupper. Slik kan vi jobbe mer målrettet og tilpasse tiltakene til hver enkelt bedrift og kandidat.

7. Vi skal bruke seniorer som ressurs

Det er et uttalt mål at vi står i jobb, og er verdiskapende lenger. Men det er også behov for, og et sterkt ønske om, å kunne benytte kompetansen og erfaringen lenger. NHO og Nav i Agder vil sammen med næringslivet synligjøre, promotere og legge til rette for seniorene som ønsker å bidra etter pensjonsalder. 

8. Vi skal utvide samhandlingen med sykmelder og få sykmeldte raskere tilbake i jobb

Arbeidsgivere føler seg ofte alene i sykefraværsoppfølgingen. Dialogen med sykmelder oppleves til dels som fraværende eller krevende. Det ligger et stort, ubrukt potensial i å få til et mer aktivt samarbeid med sykmelder om tilrettelegging i forbindelse med sykmeldinger.

Arbeidsgivere etterlyser også noe mer aktiv støtte fra Nav. Vi vil utforske, utvikle og prøve ut mer løsnings- og arbeidsrettet samarbeid omkring sykefraværsoppfølging 
mellom arbeidsgiver, sykmeldt, sykmelder og Nav.

9. Vi skal utvikle og tilpasse kompetanse i bedrift

Endringer i arbeidslivet og behovet for omstilling i mange bransjer medfører også behov for å tilføre kompetanse. Det er behov for å kvalifisere ikke-kvalifisert 
arbeidskraft i virksomheten i tillegg til å gjennomføre kompetansetiltak for å forhindre langvarig sykefravær, med mål om å få ansatte tilbake i jobb. Vi vil i samarbeid med fylkeskommunen utrede muligheter for å bruke BIO-midler (bedriftsintern opplæring) til individrettet kompetanseutvikling i virksomheten. Vi ønsker å teste ut en bedriftsrettet tilskuddsordning for å bidra til at bedriftene får nødvendig kompetanse. 

10. Vi skal utforske mulighetene for språkopplæring i bedrift

Det rekrutteres mange medarbeidere med utenlandsk opprinnelse, og målet er å øke antallet. Mange av disse har behov for å videreutvikle sine norskkunnskaper. Vi vil avdekke mulighetsrom innenfor Nav sitt virkemiddelapparat, som muliggjør individrettet språkopplæring i bedrift.

Les hele rapporten: