11 tiltak i Møre og Romsdal

Publisert

Tiltakene som foreslås for Møre og Romsdal, er et resultat av innspill fra regionale bedrifter og representerer NHO og Navs samlede anbefalinger for å styrke arbeidsmarkedet. Gjennom «Arbeidskraftløftet» har samarbeidet mellom Nav, NHO og næringslivet skapt en felles forståelse av de lokale utfordringene og mulighetene.

Anbefalingene bygger på konkrete erfaringer og løsninger som kan øke tilgangen på arbeidskraft, redusere utenforskap og bidra til et mer inkluderende arbeidsliv. Tiltakene retter seg mot å styrke kompetansen i regionen, redusere sykefravær og tilrettelegge for at flere kan jobbe, enten de er seniorer, unge eller personer med behov for kvalifisering.

«Arbeidskraftløftet» representerer en ny måte å samarbeide på, der offentlige og private aktører sammen finner løsninger som både dekker næringslivets behov og gir flere muligheten til å bidra. Disse anbefalingene er ikke bare et svar på dagens utfordringer, men også et steg mot å sikre et bærekraftig og tilpasningsdyktig arbeidsmarked i Møre og Romsdal i årene som kommer.

Her er forslag til tiltak som kan følges opp videre i regionen:

1. Dialog mellom Nav og næringslivet

Videreutvikle de gode arenaene for dialog mellom Nav og virksomhetene i fylket. Minst ett arrangement per halvår. 

  • Tiltak: Samarbeid og informasjonsdeling med næringsforeninger i Molde, Kristiansund og Ålesund. 
  • Tiltak: Samarbeid/Informasjonsdeling med fylkeskommunen og KS.
  • Tiltak: Møte med NHO, Nav, Næringsforeninger, KS og fylkeskommunen hvor samarbeid, verktøykasse og løsninger er på agendaen.

2. Møteplasser for jobbsøkere og arbeidsgivere

NHO og Nav skal legge til rette for at arbeidsgivere og jobbsøkere kan møtes.

Dette kan være ulike type jobbmesser, speedintervju eller andre tiltak som gjør arbeidsgiverne og Nav synlige og tilgjengelige for jobbsøkerne. 

  • Tiltak: kartlegge hva som finnes og følge opp med regelmessig møte hvert år fremover. Nav og NHO bidrar inn til dette

3. Forenkle administrative prosesser

Mange virksomheter opplever en administrativ byrde knyttet til prosesser med Nav, for eksempel med registrering og innsending av opplysninger på digitale 
plattformer. Noen ønsker også en fast veileder å forholde seg til hos Nav, og noen ønsker hjelp og støtte til registrering, og veiledning knyttet til det. Dette gjelder 
spesielt de små og mellomstore bedriftene, men også de store.

  • Tiltak: Identifisere utfordringene som virksomhetene har, og utarbeide forslag til forenkling av prosessene.

4. Faglært arbeidskraft - lærlingeplasser

Det vil bli stor etterspørsel etter faglært arbeidskraft i årene som kommer. Sammen må vi jobbe for å skaffe lærlingplass til alle som trenger det.

  • Tiltak: bidra til tettere dialog mellom videregående skoler og bedrifter, for eksempel satse mer på karrierevalgfagene i skolen.

5. Synliggjøre mulighetene i lokalt næringsliv – utdanningsvalg

Mange virksomheter i Møre og Romsdal er verdensledende innen sine næringsområder. Å informere unge om hva som produseres i fylket og hvilke yrkesmuligheter som finnes her, er viktig for å ta gode beslutninger ved valg av utdanning, og for å kunne rekrutteres tilbake til fylket etter endt utdanning.

6. Redusere sykefraværet

Det er viktig å bruke sykefraværsordningen for å oppmuntre til raskere tilbakevending til arbeid. Bli bedre til å legge til rette for gradering av arbeidstid og oppgaver for de som trenger det.

7. Motvirke utenforskap

I Møre og Romsdal er over 32 000 personer mellom 20 og 66 år ikke i arbeid eller utdanning. Et tett samarbeid med Nav, NHO og fylkeskommunen om kvalifisering og utdanning av flere unge skal bidra til å gi arbeidslivet mer kvalifisert arbeidskraft, og dermed en reduksjon av utenforskap. Tettere samarbeid mellom sentrale aktører 
vil kunne motvirke dette.

8. Fleksibilitet

Legge til rette for fleksible arbeidsforhold som er tilpasset forventningene til unge arbeidstakere. 

9. Tidlig oppfølging i skolen

Det er mer effektivt å investere i elever under utdanning enn å senere bruke ressurser på de som faller ut og trenger oppfølging fra Nav.

10. Variasjon i oppfølgingstjenester

Tilbudet med oppfølgingstjenester varierer mye i fylket, og det er behov for mer ensartethet og kvalitet.

11. Gode bo- og arbeidsregioner

Det er viktig å jobbe for gode bo- og arbeidsmarkedsregioner, og god infrastruktur som gjør det lett å forflytte seg. Møre og Romsdal er et fergefylke. Skal folk ville bo og jobbe her må ferge- og hurtigbåttilbud opprettholdes, og kostnaden for pendling må reduseres. 

Les hele rapporten: