Oslo er langt fra bare “en administrasjonsby”

Publisert

I politisk kvarter 17.10 kunne vi høre landets finansminister og Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum beskrive Oslo som "en flott administrasjonsby" som "blir 'bært' på ryggen av resten av landet". At all verdiskaping i Norge skjer i distriktene er ikke en ny påstand, men den blir ikke mer sann av at den gjentas av Vedum.

Det er riktig at mye statlig administrasjon er lokalisert i Oslo og at flere titusen jobber i statlig virksomhet i hovedstaden. Men Oslo har faktisk den høyeste andelen sysselsatte i privat sektor i landet – 74 prosent i 2023.  At Vedum ikke ser at Oslo består av et variert og verdiskapende næringsliv som er en viktig del av den økonomiske motoren i Norge, er bare trist. Dersom landets finansminister faktisk tror på disse påstandene selv, er det kanskje ikke så rart at denne regjeringen har blitt beskyldt for en historisk storbyfiendtlig politikk.

Oslo har landets største verdiskaping

Sannheten er at Oslo har landets kanskje mest varierte næringsliv. Ifølge tall fra SSBs fylkesfordelte nasjonalregnskap, sist oppdatert med tall fra 2021, står Oslo for en verdiskaping på 649.6 milliarder kroner, eller i overkant av 1,3 millioner kroner per sysselsatt. Dette er høyest i landet. Oslo har en økonomisk vekst som er langt over landssnittet.

Rogaland har kanskje “oljå”, men Oslo topper likevel listen når det gjelder BNP per innbygger på grunn av byens store andel av høyproduktive næringer som finans, teknologi og andre tjenesteytende sektorer. Også bransjer som handel og industri er store i Oslo.  

Variert næringsliv

Senest dagen før Vedums opptrinn på politisk kvarter, åpnet byrådslederen og byråd for næring et nytt miljøvennlig betonganlegg hos Heidelberg Materials på Sjursøykaia i Oslo. Det blir Norges største betongproduksjonsenhet og er et godt eksempel på at det foregår levende industrivirksomhet i hovedstaden.

Et annet stort industriselskap i Oslo er GE Healthcare, som produserer 40 prosent av røntgen-kontrastvæsken som brukes verden over og står alene for 2 prosent av Norges fastlandseksport. En av GEs to norske fabrikker ligger midt i Storo-krysset i nettopp Oslo.

Oslo er i ferd med å bli verdensledende innen health-tech og kreftforskning og har ledende forskningsmiljøer i Oslo Science City, Oslo Science Hub og Oslo Cancer Cluster. Ved Oslo Science Hub ved Radiumhospitalet i Oslo er det planer for utvidelse og tilflytting av 2.000 arbeidsplasser innen verdensledende kreftforskning.

Også IT-, teknologi- og finanssektorene i Oslo er betydelige bidragsytere til norsk verdiskaping.

Regjeringen bør heie på storbyene!

Tall fra SSB (underlagt Vedums eget departement) viser at Oslo har et variert, fremtidsrettet og verdiskapende næringsliv. Landets finansminister burde heller heie på disse verdiskaperne fremfor å redusere viktigheten av hovedstaden. På den måten skaper han en negativ by mot land-splittelse for å score et billig politisk poeng. Det er helt unødvendig, og det er heller ikke sant.

 

Skrevet av
- Anita Leirvik North, Byråd for kultur og næring, Oslo kommune
- Øystein Eriksen Søreide, administrerende direktør i Abelia
- Mariette Christophersen Bøe, seniorrådgiver NHO Viken Oslo