NHO Viken Oslo besøker Drammen fjernvarme

NHO anslår at vi vil trenge 40 prosent mer kraft i 2030 enn i dag, for å nå klimamålene. Det innebærer at vi må spare, effektivisere, oppgradere og bygge nytt. Her kan fjernvarme spille en viktig rolle.

— Fjernvarme gir store muligheter for å avlaste strømnettet og kraftbehov ellers, sier John Vincent Haugen, administrerende direktør i Drammen Fjernvarme. Vi møter ham på bedriftens varmepumpeanlegg på Brakerøya. Herfra skal bedriften levere varme og kjøling til Nye Drammen Sykehus, Helseparken og Fjordbyen Lier og Drammen.

 

Grønn energi

Drammen Fjernvarme bruker sjøvann fra Drammensfjorden til å levere termisk energi til borettslag, bedrifter og kontorbygg over hele byen.

— De som er tilknyttet fjernvarmeanlegget får god, grønn energi helt problemfritt, sier Haugen. Han understreker av bedriften bruker varme fra fjorden i sin kraftproduksjon.

 

Utfordrer politikerne

Fjernvarme har fremdeles et stort potensial til å frigjøre elektrisk kraft fra oppvarmingssektoren til å fase ut fossile kilder i andre sektorer. Haugen er opptatt av å få plassert fjernvarme på agendaen.

— Vi er relativt små og blir lett usynlige i det store bildet. Politikerne er nødt til å tenke ny kraft og begynne å ta tøffe beslutninger. De kan ikke skyve det foran seg, for behovet for ny kraft vil bli stort fremover og det tar tid å få nye kilder opp å stå.

 

Byvekst og forutsigbarhet

Drammen Fjernvarme har investert flere hundre millioner de siste årene for å utvide sin produksjonskapasitet. Enova har vært en viktig støttespiller, men det har, ifølge Haugen, blitt mindre forutsigbart om en får støtte enn tidligere.

— Forutsigbare rammevilkår er det aller viktigste for oss. Hvor mye støtte får vi for å bygge ut vårt nett? Uforutsigbarheten gjør det vanskelig å planlegge.

Haugen har også et ønske om å komme inn så tidlig som mulig når nye prosjekter skal i gang.

— Det gjelder å komme inn i en tidlig fase, når arkitektene er i gang, før det er for sent å gjøre endringer. Da er det mye å spare og vinne, både med tanke på økonomi, klima og miljø, avslutter han.