NHO hjelper små bedrifter å ta vare på de ansatte

Publisert

VIKTIG STØTTESPILLER: Trond Simarud (t.h.) var alene med personalansvaret for 12 ansatte frem til han ble NHO-medlem i 2011. I dag har han tett kontakt med NHO-advokat Morten Gøsta Jansson. Foto: Rune Kongsro.

– Jeg får svar på juridiske spørsmål på fem minutter, og må aldri mase. Det eneste jeg angrer på med NHO-medlemskapet er at jeg ikke meldte inn bedriften tidligere, sier Trond Simarud.

Trond Simarud (68) har vært bedriftseier i snart femti år. Bedriften hans produserer spesialkjøretøy til offentlig og privat sektor. Da vi snakker med ham er han i Lofoten for å promotere en ny type brannbil. I likhet med mange andre bedriftsledere er jobben et 24/7-prosjekt. Det har blitt en livsstil.  

 Jeg brenner like sterkt for det vi jobber med i dag som i oppstartsåret 1972, sier han. Som så mange andre daglige ledere i små bedrifter sitter han alene med personalansvaret. Det vil si, han satt alene med ansvaret for tolv heltidsansatte frem til han meldte bedriften inn i NHO i 2011 

 

Små bedrifter savner ofte en HR-avdeling 

 Det er først og fremst de små bedriftene som trenger hjelpen vår. De savner ofte en egen HR-avdeling, sier Morten Gøsta Jansson (52). Han er regionadvokat i NHO Viken Oslo, et område med 8 500 medlemsbedrifter. Advokaten bistår medlemmene med små og store spørsmål innenfor arbeidsmiljøloven og arbeidsrett. En av de daglige lederne han er jevnlig kontakt med er Trond Simarud. Ikke fordi Trond opplever spesielt mange konflikter, men snarere fordi han er opptatt av å opptre ryddig. 

 Det er nok i mitt DNA. For å overleve over tid, må bedriften drives seriøst. Du kan ikke drive en arbeidsplass i dag uten at de ansatte er fornøyde – dette er teamarbeid, sier han. Skulle en tvist likevel oppstå, opplever han det veldig betryggende å ha en advokat med spesialkompetanse innenfor arbeidsrett på sin side av bordetAt NHO-advokaten ikke sender faktura etter endt oppdrag, er bare én av fordelene med medlemskapet. 

Trond og Morten snakker sammen på verksted med uttrykningsbil fra Avinor i bakgrunnen.

SPARRINGSPARTNER: Trond Simarud (t.h.) innrømmer at rollen som gründer kan være ensom, og er glad for at NHO-advokat Morten Gøsta Jansson er lett tilgjengelig for små og store spørsmål. Foto: Rune Kongsro.

Advokathjelp har forebyggende effekt 

Med et NHO-medlemskap har du en juridisk sparringspartner en telefonsamtale unna.  

– Det er helt klart en fordel at medlemsbedriftene kontakter meg i god tid før problemene eskalerer. Jeg kan bistå dem i de juridiske prosessene, men også hjelpe dem å tolke regelverket før de tråkker feil, sier advokaten. Ofte må han minne bedriftseierne om viktigheten av å dokumentere situasjoner som oppstår.  

– Samtaler om betente temaer har en tendens til å foregå i mindre formelle sammenhenger i en liten bedrift. De har ikke de samme rutinene som større bedrifter for å loggføre personalsamtaler, sier han. 

 

Medlemskapet gir mer enn arbeidsrett 

Trond Simarud opplever at NHO deler hans verdisyn  å støtte opp under bedriftseiernes forutsetninger for å drive næring. En av sakene han engasjerer seg i er å fjerne formueskatten på arbeidende kapital. 

 Formueskatten forhindrer oss som driver små familiebedrifter i å investere videre i bedriften, sier Trond. Det faktum at NHO engasjerer seg i saken på politisk plan, er et standpunkt som gir medlemskapet merverdi for bedriftseieren.

 Kontakt oss for alle spørsmål om medlemskap

Portrett av Morten i Frognerparken.

SPARRINGSPARTNER: NHO-advokat Morten Gøsta Jansson oppfordrer medlemmene sine til å ta kontakt før saker eskalerer. En del av jobben hans er å hjelpe til med å tolke regelverk før bedriftene tråkker feil. Foto: Rune Kongsro.

Bedrifter deler erfaringer 

 Jeg deltar ofte på både kurs og frokostmøter i regi av NHO. De er svært dyktige på kompetansehevende arrangementer der jeg får anledning til å diskutere med andre bedriftsledere. Det har gitt meg et kollegium jeg ikke hadde tilgang på tidligere, sier Simarud. Han innrømmer gjerne at rollen som gründer og daglig leder i en liten bedrift kan være ensom.  

– Du kikker deg selv i speilet og stiller spørsmål til deg selv. Den eneste som kan svare er du. Da sier det seg selv at du blir stående bom fast. Gjennom NHO får jeg tilgang på både juridisk kompetanse og faglige innspill fra andre, og det er gull verdt, sier bedriftseieren. 

 Vi er avhengige av medlemmenes innspill for å vite hvilke utfordringer vi skal hjelpe dem med, påpeker Morten. Etterhvert kjenner han likevel sine regionale bedrifter såpass godt at han skreddersyr arrangement han vet de vil dra nytte av.  

– Frokostmøtene er utrolig populære, sier han. Hensikten er å gi medlemmene faglig påfyll, samtidig som folk fra ulike bransjer, men samme region, bringes sammen. Viktige nettverk knyttes over morgenkaffen, ispedd livlig debatt.

Som NHO-medlem får du blant annet disse fordelene:

  • Rådgiving fra våre advokater og eksperter om blant annet arbeidsmiljøloven, forsikringer, kontrakter og pensjonstilbud til ansatte.
  • Tilgang til politisk påvirkningskraft både lokalt og nasjonalt.
  • Hjelp fra NHOs regionkontor. De kjenner ditt nærmiljø og har lokale nettverk. 
  • Full tilgang til NHOs arbeidsgiverportal Arbinn.no. Dette er et verdifullt verktøy som hjelper deg i den daglige driften av din bedrift.
  • Bedriften blir også medlem i en landsforening/ bransjeforening. Her får du råd og hjelp i spørsmål som angår din bransje. De fleste tilbyr egne medlemsfordeler. 
  • Medlemspriser på kompetansehevende kurs for arbeidsgivere.

Visste du at:

  • Gründerbedrifter kan bli i medlem i NHO for 2000 kr i året.
  • De fleste medlemsbedrifter i NHO er små og mellomstore.