Foto: Foto: Crystal Kwok, Unsplash

Samlet støtte for nytt studietilbud til næringsmiddelindustrien

Publisert

Foto: Foto: Crystal Kwok, Unsplash

Over de neste fem årene er det anslått at 40 prosent av ansatte i matindustrien blir pensjonister. Et fravær av studietilbud for industriell matproduksjon har gjort det utfordrende for industrien å hente inn ny, ung arbeidskraft – men med samlet støtte fra Yrkesopplæringsnemnda (YON) skal studietilbudet nå åpnes igjen.

Næringsmiddelindustrien i Akershus og Oslo er en industri sterkt representert av tradisjonsrike og godt kjente næringsmiddelprodusenter som Freia, Ringnes og Diplom-Is. Alle med en felles frustrasjon: De opplever en kraftig nedgang i både praksiselever fra videregående skoler og tilgang på lærlinger innenfor viktige fagområder som bla. industriell matproduksjon.

Samlet støtte

I samarbeid med bransjen, opplæringskontoret og bransjeforeningen – som har vært sterke pådrivere for å opprette et utdanningstilbud til næringsmiddelindustrien i regionen – kunne NHO Viken Oslo og LO Oslo og Akershus denne uken gå inn i YON og presentere saken. Her ble det fremmet sak om å opprette et tilbud om industriell matproduksjon vg2, som skal bidra til å sikre tilgangen på kvalifisert arbeidskraft og lærlinger.

Med en samlet front fra bransjen, som konkret kunne vise til behovet for praksiselever og lærlinger, ble forslaget enstemmig støttet av nemda. Neste steg er at Akershus Fylkeskommune starter planlegging for studietilbudet.

— Dette er en viktig seier for oss. Næringsmiddelindustrien i Oslo og Akershus har vært tydelige på hvilke behov de har og uttrykt en klar bekymring for rekruttering til bransjen. Da er det gledelig at nemnda enstemmig gikk inn for å opprette en etterspurt linje, sier Jon-Vidar Knold, politisk seniorrådgiver NHO Viken Oslo og leder i Yrkesopplæringsnemda.

Fra venstre: Jon-Vidar Knold, politisk seniorrådgiver NHO Viken Oslo og leder i Yrkesopplæringsnemnda (foto: Moment Studio) og Torbjørn Ness, Regionleder LO Oslo og Akershus og nestleder Yrkesopplæringsnemnda.

Kompetansebehov

NHOs kompetansebarometer, som er en årlig kartlegging av bedriftenes kompetansebehov, har gjennom flere år vist at omtrent 6 av 10 bedrifter mangler riktig kompetanse. Det er flest bedrifter som oppgir et udekket behov for fagarbeidere. NHO bidrar i YON i alle fylker for å sørge for at utdanningstilbudet i størst mulig grad er tilpasset arbeidslivets og samfunnets behov. Konkrete innspill fra landsforeningene i NHO, enkeltbedrifter og opplæringskontor er viktig for å sørge for at tilbudsstrukturen i videregående skole bidrar til at bedriftene får tak i den kompetansen de trenger i alle deler av fylke og region.