Foto: Oscar Daniel Ragel - unsplash

Lykkes Oslo, lykkes Norge

Publisert

Foto: Oscar Daniel Ragel - unsplash

Ap-Senterparti-regjeringen har blitt beskyldt for å være en historisk dårlig regjering for storbyene og særlig for Oslo. Med en ren Ap-regjering forventer Oslos næringsliv at det vil føres en mer Oslo-vennlig politikk fremover.

Der tidligere finansminister Trygve Slagsvold Vedum beskrev Oslo som "en flott administrasjonsby" som "blir båret på ryggen av resten av landet", forventer vi at den nye regjeringen evner å se den verdiskapingen som Oslos næringsliv faktisk står for.

Mye statlig administrasjon er lokalisert i Oslo, men Oslo har faktisk den høyeste andelen sysselsatte i privat sektor i landet – 75 prosent. Oslo består av et variert og verdiskapende næringsliv som er en viktig del av den økonomiske motoren i Norge. Ifølge tall fra SSBs fylkesfordelte nasjonalregnskap, står Oslo for en verdiskaping på 720,9 milliarder kroner, eller nesten 1,4 millioner kroner per sysselsatt. Dette er høyest i landet.

Oslo har en økonomisk vekst som er langt over landssnittet. Oslo topper også listen når det gjelder BNP per innbygger på grunn av byens store andel av høyproduktive næringer som finans, teknologi og andre tjenesteytende sektorer. Også bransjer som handel, industri, reiseliv og bygg- og anlegg er store i Oslo.   

Når den nye Støre-regjeringen nå skal meisle ut sine politiske prioriteringer fremover, har vi noen forslag til politikk som bør prioriteres:

  • Ny Rikstunnel gjennom Oslo må prioriteres for å bedre punktligheten og togtilbudet på Østlandet og nasjonalt. Oslo-regionen er landets største arbeidsmarkedsregion og det må sikres at både ansatte og varer kommer frem når de(t) skal.
  • Innstrammingene i innleieregelverket og innleieforbudet i byggebransjen i Oslo-området må fjernes. For å løse framtidens behov for kompetanse og arbeidskraft er det helt nødvendig med et trygt, seriøst og også fleksibelt arbeidsliv. 
  • Næringslivet trenger forutsigbarhet. Regjeringen må unngå plutselige endringer i rammebetingelsene slik som den ekstraordinære arbeidsgiveravgiften regjeringen innførte i 2023 (og som nå heldigvis er fjernet fra 1.1.25). Dette traff Oslos næringsliv særlig hardt og var i realiteten en Oslo-skatt.
  • Oslo (og Akershus) er Nordens største underskuddsregion for kraft – dette vil kunne påvirke næringslivet negativt allerede om få år. Det må legges til rette for mer effektiv utnyttelse av strømnettet og utformes en helhetlig plan for å øke produksjonen av fornybar kraft særlig i Sør-Norge. Vi er bekymret for at regjeringens varslede Norgespris for private strømkunder vil føre til mindre energieffektivisering, høyere strømforbruk og dyrere strøm for næringslivet.
  • Fremme tiltak for å få fart på boligbyggingen i Oslo, som å styrke Husbanken og bygge flere studentboliger.
  • Redusere alkoholavgiften og moms på servering for å gjøre underskudd om til overskudd i serveringsbransjen og sikre en levende Oslo by også i fremtiden.
  • Regjeringen bør inngå mer offentlig-privat samarbeid i helse- og velferdssektoren, slik at brukere og pasienter raskere kan få den behandlingen de har krav på.
  • Inntektssystemet for kommunene tar i dag penger fra Oslo og storbyer, og overfører disse til mindre kommuner. Samtidig er levekårsutfordringer og fattigdom verst for Oslo og storbyene enn mindre kommuner.
  • Regjeringen må fortsette å stå opp for EØS-avtalen og sikre et tett forhold til EU. Dette er særlig viktig for Oslo-bedriftene, som i en undersøkelse NHO har gjort svarer at de er mer bekymret enn bedrifter andre steder i landet for en mulig handelskrig mellom EU og USA.

Sist, men ikke minst må regjeringen heie på og heie frem Oslos næringsliv som viktig både for lokale arbeidsplasser og for verdiskaping for hele landet. Politikk bør ikke utformes som et nullsumspill, der Oslo må straffes for at resten av landet skal vinne. Lykkes Oslo, lykkes Norge.

 

Regiondirektør,
Vegard Einan