Innovative anskaffelser er et kinderegg

Publisert

Hurdalplattformen legger opp til en aktiv næringspolitikk. Da er innovative offentlige anskaffelser er veien å gå.

I årene som kommer står vi overfor betydelige utfordringer. Innen 2030 skal FNs bærekraftmål være nådd. Næringslivet sitter på mange av de gode løsningene. Det skriver fungerende regiondirektør i NHO Viken Oslo,  Benedicte Røer, Cecilie Møller Endresen, innovasjonspådriver i Nasjonalt program for leverandørutvikling, Bjørn Sjøvold, regiondirektør KS Viken og Kristin Willoch Haugen, regiondirektør i Innovasjon Norge Oslo Viken i Romerikes Blad.
 
Innovative offentlige anskaffelser er løsningen 
 
Norge bruker nærmere 600 milliarder kroner på offentlige innkjøp. Disse anskaffelsene bør være bærekraftige og grønne. Det er bedriftene som må utvikle morgendagens bærekraftige løsninger. Da er innovative offentlige anskaffelser er en vinn-vinn-løsning ikke bare for de offentlige virksomhetene og bedriftene, men også for samfunnet. Her har Norge gått foran.  
 
Man finner fram til gode løsninger ved å lage møteplasser mellom bedrifter og offentlige aktører. Slik har man for eksempel kommet i gang med å utvikle ny teknologi som skal bidra til utslippsfrie- og avfallsfrie byggeplasser, utslippsfrie ferger og hurtigbåter. Skal vi ta ut slike gevinster, må flere kommuner og offentlige instanser ta slike anskaffelser i bruk  
 
 
Bærum går foran 
 
Leverandørutviklingsprogrammet tok i 2017 et initiativ sammen med ti offentlige byggherrer for å få til utslippsfrie bygge- og anleggsplasser. Tre år senere var verdens første utslippsfrie byggeplass en realitet. Etterspørselen etter utslippsfrie gravemaskiner og anleggsmaskiner overgår nå det markedet er i stand til å levere. Prosessen, og det raske resultatet, har fått internasjonal oppmerksomhet og flere EU-land er nå i gang med det samme. 
 
Klimaendringer og urbanisering skaper problemer med overvann, ras og flom i tettbebygde bystrøk. Dagens avløpssystemer er ikke tilpasset fremtidens vannmengder. Enkelthendelser med styrtregn ga Bærum kommune erfaringer med hvor kostbart dette kan bli. I 2019 igangsatte kommunen et prosjekt for å løse dette. Høsten 2021 inngikk kommunen et innovasjonspartnerskap med et dansk-norsk team ledet av EnviDan. Utviklingskostnadene ble finansiert av Innovasjon Norge. Ambisjonen er å utvikle et verktøy som blant annet kan simulere effekten av ulike flomtiltak og løsninger i et gitt område. 
 
Førerløse brøytebiler 
 
Avinor utfordret markedet på førerløse brøytebiler for snørydding av rullebaner på nordlige breddegrader. Brøytebilene som ble utviklet av selskapet Yeti Snow Technology på Kongsberg er foreløpig solgt til Sverige og Norge. Til nå er det solgt førerløse brøytebiler for 1,1 milliard kroner. 
 
Krevende grunnforhold medfører ofte behov for sikring som skal hindre at skred utløses i utbyggingsprosjekter. Dagens sikringsmetoder medfører store terrenginngrep, klimagassutslipp, og kostnader. Med prosjektet KlimaGrunn utfordret Statens vegvesen, Statsbygg og Bane NOR leverandører og utviklingsmiljøer på bedre løsninger for miljøet. Dette har gitt svært gode klimagevinster. 
 
Eksemplene viser hvordan innovative offentlige anskaffelser bidrar til å løse samfunnets bærekraftutfordringer samtidig som det fremmer innovasjon, vekst og utvikling i bedriftene våre. Dette gir igjen nye arbeidsplasser, økt verdiskaping og sikret velferd – et skikkelig kinderegg!