Inkludering i arbeidslivet med Oslos ordfører Anne Lindboe

Publisert

INKLUDERING OG SOSIAL BÆREKRAFT: NHO Viken Oslos regiondirektør, Vegard Einan, står sammen med ordfører i Oslo, Anne Lindboe (H) og Arve Juritzen (H), som besøkte administrerende direktør på The Hub, André Schreiner og ansatte Marharyta fra Ukraina og Idosa fra Eritrea.

Tidlig i april tok NHO Viken Oslo med seg Anne Lindboe, Oslos ordfører, og Arve Juritzen, fraksjonsleder for byutvikling (H) og leder for Oslo Høyres næringsforum, på bedriftsbesøk for å lære mer om inkludering og sosial bærekraft i arbeidslivet.  

Første besøk var hos vår medlemsbedrift Oda, som holder til på Tøyen i Oslo. Der jobber Georgia (24), som har vært ansatt som servicevert siden august 2023. Hun er ansatt gjennom en annen av våre medlemsbedrifter, Helt Med, som har jobbet med arbeidsinkludering for personer med utviklingshemming, autisme og lærevansker siden 2017.  

Jarle Eknes, daglig leder i HELT MED, fortalte om samarbeidet de har hatt med Oslo de siste fire årene, for å sikre at innbyggere med uføretrygd, utviklingshemming og tilgrensede utfordringer og behov, får mulighet til å være bidragsytere i et ordinært arbeidsliv.  

Og Oda er svært fornøyd med sin kollega Georgia.  

– I Oda er vi over gjennomsnittet interessert i mangfold og inkluderende arbeidsliv. Derfor ble vi så begeistret da vi fant ut hva vi kunne få til sammen med Helt Med, sier kommunikasjonsdirektør i Oda, Liselotte Lunde.  

Georgia sier selv at hun har fått drømmejobben hos Oda. Dagen består av arbeidsoppgaver som å vanne plantene i bygget, holde orden på ansattkjøkkenet og holde orden på fellesarealene. 

– Innsatsen Georgia bidrar med er svært viktig for oss, og vi er helt avhengig av at noen tar seg av oppgavene som hun gjør, sier Lunde.  

imager0yab.png

Moving Mamas ansetter målgruppen 

Neste besøk for dagen var hos Moving Mamas og deres systue på Høyskolen Kristiania i Oslo sentrum. Eierne Kirstine Holst og Fatima Ashoor startet Moving Mamas i 2015, og jobber for og med innvandrerkvinner. Der bruker de søm som metode for å inkludere innvandrerkvinner i arbeidslivet, redusere utenforskap og integrere i samfunnet.  

– Mange kvinner er ofte isolert når de kommer til Norge, og gjennom Moving Mamas får de innblikk i samfunnet, lønn og skatt, og så blir de inkludert i arbeidslivet og samfunnet gjennom skole og jobb, sier medeier og HR- og administrasjonsleder Ashoor.  

– Flere innvandrerkvinner i arbeid vil være en styrke for den enkelte, arbeidslivet og det norske samfunnet. Og ikke minst vil en selvstendig mamma være forbilde for sine barn, legger medeier Holst til.  

I dag har Moving Mamas 20 ansatte, og holder til i Oslo, Ski og på Jevnaker. De har et eget akademi med teori og praksis innen sømfag, det norske samfunn og arbeidsliv, samtidig som de har systue og butikk der de reparerer og selger egensydde produkter.  

blobid1.jpg

Internasjonalt mangfold som integreres  

Clarion Hotel The Hub på Jernbanetorget i Oslo har 488 ansatte, fra mer enn 70 ulike nasjoner. Administrerende direktør på hotellet, André Schreiner, forteller at mangfoldet de har er noe av det som styrker dem som arbeidsplass og møteplass.  

 På The Hub kommuniserer alle ansatte i hovedsak på to språk; norsk og engelsk. Men hvis en nyansatt ikke kan noen av de språkene, løser det seg fint så lenge noen i ledergruppen snakker samme språk.  

Når de så starter i jobben på Clarion Hotel The Hub får de tilbud om norskkurs, som blir spesifikt knyttet opp til ord og uttrykk som blir brukt i arbeidssituasjoner.  

– Skal man få kompetente ansatte er man nødt til å legge ned arbeidet, og tørre å gå nye veier, sa Schreiner, som også hadde en oppfordring til politikerne:   

– Språk og godkjenning av utdannelse fra utlandet er det viktigste for integreringen. Og så må vi få folk raskt ut i arbeid, for man lærer språket best på jobb, sier han.  

Ordfører Anne Lindboe var imponert over arbeidet de tre bedriftene gjør. – Jeg blir så stolt når bedrifter her i Oslo er med og tar sosialt ansvar. At flere får sjansen til å bidra i jobb er vinn-vinn for samfunnet og den det gjelder. Skal vi lykkes med integrering er det viktig å komme raskt ut i jobb og heller få språkkurs på arbeidsplassen. Også hører jeg bedriftene si at det tar alt for lang tid å få godkjent utenlandsk utdanning. Det er viktige tilbakemeldinger, oppsummerte Lindboe.