Finanslunsj: Bedre rammer og et mer fleksibelt arbeidsmarked

Publisert

Næringslivet spiller en avgjørende rolle i å skape arbeidsplasser, verdier og løsninger som hele samfunnet nyter godt av. Derfor er det viktig at politikken legger til rette for vekst og utvikling, ikke unødige hindringer.

Under vår regionale årskonferanse inviterte Finanslunsj, ved Tom Staavi, til samtale med Guri Melby, stortingsrepresentant og leder for Venstre, Anne-Cecilie Kaltenborn, administrerende direktør for NHO Service og Handel og Anniken Hauglie, viseadministrerende direktør i NHO.

Særlig var det to temaer som pekte seg ut i samtalen: behovet for bedre rammevilkår og et mer balansert regelverk for innleie.

Her får du en oppsummering av episoden. Vil du høre hele episoden, kan du høre den HER

Unngå rapportering for rapporteringens skyld

Små og mellomstore bedrifter utgjør ryggraden i norsk næringsliv. 96 prosent av NHOs medlemsbedrifter har under 100 ansatte. Mange av disse har nok med å få hjulene til å gå rundt i en hektisk hverdag. For disse bedriftene kan krav om rapportering og kompliserte regler bli overveldende.

Regelverk kan være vanskelig å forstå, og når bedriftene må rapportere på den samme, offentlig tilgjengelige, informasjonen flere ganger til forskjellige instanser stjeler det mye tid og ressurser fra bedriftens kjernevirksomhet.

Her er det viktig å huske på at gode intensjoner med rapportering ikke alltid gir gode resultater. Som Anne-Cecilie Kaltenborn påpeker:

– Vi må sette pris på hver eneste person som starter en bedrift, særlig i sektorer med lave marginer og utfordringer med å finne folk. Å bruke tid på dobbelt- og trippelrapportering stjeler verdifull tid fra verdiskapning.

Et enklere og mer forståelig regelverk er avgjørende for at småbedrifter kan blomstre og  Regelrådet bør styrkes. Eller som Kaltenborn sier i podkasten: Make Regelrådet great again.

Fleksible innleieregler for et moderne arbeidsmarked

Alle arbeidsgivere ønsker i utgangspunktet faste ansettelser, men dagens innleieregler skaper betydelige utfordringer – særlig i usikre tider eller for virksomheter med spesialiserte behov. Fleksibilitet er en nøkkel til å håndtere svingninger i etterspørselen, og for mange er innleie en trygg vei til arbeid.

Tallene viser også klar tale: Tidligere kom 40 prosent av de som fikk jobb gjennom bemanningsbransjen fra arbeidsledighet. Nå er dette tallet redusert til 23 prosent.

Tilbakemeldinger fra bedriftene indikerer også at innleiereglene har skapt enda større risiko med ansettelse.

– Som innleiereglene er nå, må du enten ansette fast og risikere å måtte sparke, eller ikke ansette i det hele tatt, sier Anniken Hauglie.

Samtidig peker Melby på at dagens regler er både kompliserte og unødvendig rigide.

– I stedet for å fikse de eksisterende problemene, har vi gått inn med hammer og slegge og ødelagt et fungerende system. Mange sliter nå med å forstå regelverket, forteller hun.

Melby forklarer også at innleieregler som reduserer risikoen for å ansette og som gir rom for fleksibilitet, er avgjørende for et velfungerende arbeidsmarked.

Mange oppgaver er tidsbegrensede eller spesialiserte – og da er det både praktisk og nødvendig å kunne benytte seg av innleie. For mange er dette også en mulighet til å skape sin egen arbeidsplass og leie ut egen kompetanse.