Ulf Andersen på scenen under NHO Viken Oslos regionale årskonferanse 7. januar på Nasjonalmuseet. Foto: Leikny Havik

Eldrebølgen: Tre hovedutfordringer for fremtidens arbeidsliv

Publisert

Ulf Andersen på scenen under NHO Viken Oslos regionale årskonferanse 7. januar på Nasjonalmuseet. Foto: Leikny Havik

Norge står overfor en betydelig eldrebølge. Andelen av befolkningen i yrkesaktiv alder på Østlandet vil synke fra 63 prosent i dag til 58 prosent i 2050. Allerede i dag rapporterer 6 av 10 bedrifter at de mangler riktig kompetanse, så hvordan kan vi sikre tilstrekkelig arbeidskraft i fremtiden?

På vår regionale årskonferanse belyste statistikksjef i Nav, Ulf Andersen, utfordringene som følger med den stadig aldrende befolkningen.

Ifølge Andersen er det særlig tre hovedutfordringer vi må ta fatt på for å sikre tilstrekkelig arbeidskraft i fremtiden

  1. Norge har verdens høyeste sykefravær: og de høyeste kostnadene knyttet til fravær i hele OECD. Bare i 2023 gikk 14,6 millioner dagsverk tapt til sykefravær på Østlandet.  Dette er en betydelig belastning på både økonomien og arbeidsstyrken.
  2. 1 av 5 på Østlandet står utenfor arbeidslivet: Det tilsvarer 255 000 personer som ikke står i jobb. Denne gruppen er sammensatt, men innvandrere, personer med helseutfordringer og hull i CV-en er overrepresentert. Utenforskapet representerer en stor uutnyttet ressurs i samfunnet vårt.
  3. Avgangsalderen fra arbeidslivet er tidlig, og det er få tegn til endring: Hvis alle står i arbeid ett ekstra år, vil den samfunnsøkonomiske gevinsten være på hele 40 milliarder kroner årlig.

Til tross for oppsiktsvekkende tall og et stort behov for endring, mener Andersen at utfordringene vi har foran oss er løsbare – med riktig tilnærming. 

 5 tiltak for å inkludere flere i arbeidslivet

Med situasjonen som den er i dag, hvor mange arbeidsføre står utenfor arbeidslivet samtidig som bedriftene mangler kompetanse, kreves det handling for å sikre nok kompetanse til fremtidens arbeidsliv. Derfor har NHO og Nav gått sammen om Arbeidskraftløftet. Gjennom Arbeidskraftløftet leder NHO og Nav an i et samarbeid mellom bedrifter, myndigheter og andre parter for å finne løsninger tilpasset regionale behov.

Her er 5 av tiltakene presentert i Arbeidskraftløftet

  1. Økt samarbeid rundt ungdom for å øke mulighetene for utdanning/kvalifisering i ordinært arbeidsliv.
    Ungdom er en prioritert gruppe for Nav, og bedriftene i Østfold, Akershus, Oslo og Buskerud trenger lærlinger og unge som tar fagopplæring, og som kan være med på å dekke arbeidskraft- og kompetansebehovet i bedriftene.
  2. Samarbeid om livslang læring og kompetanseheving
    For å løse bedriftenes behov for arbeidskraft, og få flere til å stå lenger i jobb, vil vi samarbeide om regionale tiltak for livslang læring og kompetanseheving, særlig rettet mot arbeidstakere i små og mellomstore bedrifter.
  3. Øke antall strategiske partnerskap mellom bedrifter og Nav i regionen
    Strategiske partnerskap sikrer koordinerte og helhetlige tjenester til arbeidsgivere som ønsker å inkludere nye medarbeidere, rekruttere gjennom kvalifisering/opplæring og redusere sitt sykefravær.
  4. Utvikle gode bedriftsnettverk og møteplasser mellom bedrifter og Nav for å sikre målrettet rekruttering
    Gjennomføring av felles jobbmesser der arbeidsgivere og arbeidssøkere møtes skal prioriteres. Vi har gode erfaringer med gjennomføring av treffpunkter hvor flere arbeidsgivere med rekrutteringsbehov inviteres inn, eller mindre messer for en konkret arbeidsgiver. Sammen må bedriftene og Nav bruke flere ulike typer møteplasser for å sikre en tilpasset arena for målrettet rekruttering og inkludering. En møteplass vi ønsker å utvikle og tilby til flere, er konseptet «WorkOp» (work opportunities).
  5. Tettere samarbeid for å redusere sykefravær og hindre frafall
    Et styrket samarbeid rundt forebyggende arbeidsmiljøarbeid må til for å sikre at den enkelte sykemeldte blir fulgt opp på en god måte, redusere sykefravær og hindre frafall fra arbeidslivet. Løsningen ligger ofte hos den enkelte arbeidsgiver, i tett dialog med den sykemeldte og med støtte fra Nav. Nav kan bidra med prosesser for å styrke arbeidsmiljøet og trygge arbeidsgiver i sykefraværsarbeidet.