Alarmen går i verden- Norge må styrke sin konkurransekraft

Publisert

En mer urolig og mindre regelstyrt verden gjør samarbeidet med EU enda viktigere. I Europa forstår man at det trengs endringer for å styrke vår konkurransekraft. Hva gjør Norge?

Helene Frihammer, regiondirektør NHO Vestland

Øystein E. Søreide, Administrerende direktør i Abelia

Vestland er Norges største eksportfylke. Fylket eksporterte i 2024 for 235 milliarder kroner, utenom olje og gass. Men om vi skal henge med på utviklingen i både Europa, USA og Kina, krever det både omstilling av eksisterende industri, oppbygging av nye verdikjeder og utbygging av mer fornybar kraft.

 Draghi-rapporten om europeisk konkurransekraft slo ned som en bombe i EU i fjor. Europa sakker akterut og taper mot USA og Kina innen en rekke felt, som innovasjon, ny teknologi og utbygging av fornybar kraft.

Samtidig viser Abelias omstillingsbarometer at Norge henger bak Europa. Vi trenger en massiv satsing på norsk konkurransekraft, ikke bare for å være ledende, men for i det hele tatt ta igjen forspranget.

 EU har ikke ligget på latsiden etter at Draghi-rapporten ble kjent. I slutten av januar presenterte Europakommisjonen et nytt konkurransekrafts-kompass. Det skal styre EUs politiske prioriteringer og økonomiske politikk de neste årene. Listen over satsinger er lang. Det skal blant annet skal satses på KI, bedrifter drevet av forskning og innovasjon og forenkling av regelverk.

 Dette burde Norge hente inspirasjon fra. Skal Vestland og Norge være konkurransedyktig i fremtiden, må vi ta signalene fra vårt største eksportmarked på alvor.

 Vi må lykkes med omstillingen for å ha noe å leve av etter oljen. Dersom vi skal klare å opprettholde vår posisjon i det globale markedet, må det gjøres umiddelbare grep.

 Vi har derfor tre innspill til våre stortingspolitikere, som de kan ta med inn i sine egne partier:

1. Norge trenger en skattepolitikk som ikke bare sikrer privat eierskap, men også mer innovasjon. Med dagens regelverk kan Norge og Vestland risikere å gå glipp av det neste Spotify, fordi vi skatter av verdier som bare eksisterer på papiret, og ikke av det reelle overskuddet

2. Norge må forske og utvikle mer. Det er mye offentlig forskning i Norge, men bedriftene må bruke mer av overskuddet på forskning og utvikling, og politikerne må tilrettelegge for dette. Novo Nordisk i Danmark bruker like mye penger på dette, som hele det Norske næringslivet til sammen.

3. Det må bli enklere å tiltrekke oss utenlandske talenter til fylket vårt. 7 av 10 mangler kompetanse for å ta i bruk KI, samtidig som vi vet at dette er et stort konkurransefortrinn. Derfor må regjeringen få fortgang i arbeidet med techvisum slik at internasjonale talenter kan jobbe her. Bedriftene trenger flere med IKT-kompetanse. Her har også utdanningssystemet en jobb å gjøre.

Norske politikere må ta innover seg de utfordringene norsk næringsliv vil stå overfor i fremtiden når det kommer til konkurransekraft. Omstillingen bør starte nå.

Innlegget har blant annet stått på trykk i Avisa Hordaland, Firdaposten,  FjordabladetFjordenes Tidende og Ytre Sogn Avis.