-Flere må velge yrkesfag
![](/contentassets/002201e25799432aa5ee84a91ac5d20d/helenefrihammer-127.jpg?mode=crop&width=964)
61 prosent av bedriftene i Vestland får ikke tak i nok folk med riktig kompetanse, viser nye tall fra Kompetansebarometeret.
61 prosent av bedriftene i Vestland får ikke tak i nok folk med riktig kompetanse, viser nye tall fra Kompetansebarometeret.
Kompetansebarometeret er en årlig undersøkelse av kompetansebehovene til NHOs medlemsbedrifter. Det er tallfestet at NHO-bedriftene i utgangspunktet ønsket 33 900 nye ansatte som de ikke fikk tak i i fjor.
I Vestland er det størst behov for ansatte innen teknologi- og industrifag, elektro- og datateknologi og bygg- og anleggsteknikk.
46 prosent av bedriftene med udekket kompetansebehov i Vestland har skrinlagt eller utsatt utvidelse av virksomheten som følge av mangel på folk. 46 prosent svarer at de har tapt kunder eller markedsandeler.
Næringslivet har mest behov for folk med yrkesfaglig utdannelse fra videregående skole. Hele 77 prosent av bedriftene har svart at de trenger denne typen kompetanse. Til sammenligning er det 49 prosent av bedriftene som etterspør mastergrad. Det er viktig at studieregningene på videregående blir tilpasset næringslivets behov.
- Vi må fortsette å jobbe for at flere velger yrkesfag og at flere gjennomfører yrkesfaglig utdanning. Også undervisningen i barne- og ungdomsskolen må bli mer praktisk rettet i alle fag Søknadstallene i fjor viste at yrkesfag blir stadig mer populært, og vi håper den trenden forsterker seg også fremover, sier regiondirektør Helene Frihammer.
Samtidig som bedriftene strever med å få tak i ansatte med rett kompetanse, står hele 72.000 personer mellom 20 og 66 år utenfor arbeidslivet i Vestland.
- Vi må senke terskelen for å rekruttere personer som står utenfor arbeidsmarkedet. Derfor samarbeider vi i NHO nå med Nav om en rekke tiltak gjennom prosjektet Arbeidskraftløftet, der målet er å få flere av de som står utenfor inn i arbeidslivet og bidra til at bedriftene får tak i kompetansen de har behov for. sier Helene Frihammer.
Det er mange ulike typer bedrifter over hele landet som har et udekket kompetansebehov. Men særlig har store virksomheter og bedrifter i mindre sentrale strøk et høyt, udekket kompetansebehov.
Kunstig intelligens
To av tre bedrifter forteller at de mangler kompetanse for å implementere og bruke kunstig intelligens. Samtidig sier 70 prosent av bedriftene at KI vil være viktig for deres fremtidige vekst og konkurranseevne.
- Vi ser en stor etterspørsel etter folk med IKT-kompetanse i veldig mange bransjer nå. Mange bedriftsledere ser nok at de trenger å være frempå her for å være konkurransedyktig i tiden fremover. Når etterspørselen er så stor forventer vi i NHO en økning på 1000 IKT-studieplasser i statsbudsjettet for 2026, sier Helene Frihammer.
Les hele rapporten: NHOs kompetansebarometer 2024