Venter stor vekst for reiselivet i Bergensregionen

Publisert

Turistene la igjen 7,5 milliarder kroner i Bergensregionen i fjor, og reiselivet sysselsatte tretten tusen personer. Det viser en ny Menon-rapport. Prognosene viser ytterligere økning frem mot 2030.

Menon Economics har laget en destinasjonsanalyse for bergensregionen på oppdrag for NHO Reiseliv. Den viser blant annet at omsetningen innen reiseliv i Bergensregionen har økt med 82 prosent siden 2013. Til sammenligning har veksten i Stor-Oslo vært på 58 prosent.

-Turismen skaper store positive ringvirkninger for Bergensregionen, med blant annet arbeidsplasser og skatteinntekter for kommunene. Samtidig ser vi at det nå er stort trykk i sommermånedene i særlig Bergen sentrum, og det må jobbes aktivt med å spre veksten videre mer utover året og til flere steder i regionen. Bergensregionen har mye å by på, sier Helene Frihammer, regiondirektør i NHO Vestland.

Foto: Ole Kristian Olsen

 

Nærhet til fjord og fjell legger til rette for naturbaserte aktiviteter hele året. I tillegg har Bergensregionen historiske steder og et rikt kulturliv, med festivaler, konserter og kunst.

Åtte prosent av alle sysselsatte i Bergensregionen jobber innen reiselivsnæringen. Turismen i er i stor grad basert på hotellturisme, med 2,5 millioner gjestedøgn på hoteller i 2023. Samtidig har det vært stor vekst innen cruise og Airbnb.

Vekst må være bærekraftig

Cruiseturismen i Bergensregionen doblet seg fra 2010 til 2023. Store deler av cruise-aktiviteten foregår i og rundt Bergen sentrum. Begrensninger i cruiseanløp i Bergen har ført til flere anløp om høsten. Samtidig var 90 prosent av alle passasjeranløpene i fjor i månedene mai til oktober, mens det i januar, februar og desember var tilnærmet null aktivitet fra cruiseturister.

  • Begrensninger på cruiseanløp har allerede ført til flere cruiseanløp om høsten. Større spredning gjennom året vil bidra til å redusere belastningen på Bergen sentrum, og kan samtidig bidra til flere helårsarbeidsplasser og jevnere inntektsstrøm for reiselivet, sier Helene Frihammer

Airbnb i Bergen har også hatt betydelig vekst, med 320 000 nye gjestedøgn i fjor, noe som er litt mer enn en dobling siden 2016. I fjor var det 620 000 gjestedøgn på Airbnb i bergensregionen, en dobling fra 2016.

  • Vi mener det bør innføres registreringsplikt for korttidsutleie som Airbnb. Denne typen utleie vokser uten kontroll. Mens andre overnattingssteder har mye tilsynsvirksomhet og er regulert på hvor mange sengeplasser de har, er det ikke slike reguleringer på korttidutleie. En registreringsplikt ville også gitt brannvesenet bedre overoversikt i beredskapstilfeller, som evakuering og brann, sier fagdirektør for næringspolitikk i NHO Reiseliv Ole Michael Bjørndal.

Bergensregionen har flest utenlandske turister fra USA, Tyskland og Nederland. Det er nordmenn som utgjør den største besøksgruppen, med 67 prosent av alle gjestedøgnene.

Etter Bergen er Bjørnafjorden og Øygarden de største reiselivskommunene i regionen. Kommunene sysselsetter henholdsvis 550 og 400 personer i reiselivet.