Nødvendige røde varsellamper

Publisert

Foto: Fotograf Morten Sæle / Nettside: www.saele.no

Hvis norsk industri må legge ned fordi de mangler kraft kan vi jo importere metall og andre industriprodukter fra Kina. Men hvor bra er det for klima og natur?

Helene Frihammer, regiondirektør NHO Vestland

Roger Pilskog, regionleder LO Vestland

Rødts Sofie Marhaug mener LO og NHO driver med alarmisme og "blåser opp" behovet for mer kraft. Samtidig står industri og bedrifter over hele landet i kø for å få strøm.

Vi er glade for at Marhaug engasjerer seg i debatten om krafttilgang. Det burde alle politikere gjøre. Halvparten av all energien vi bruker i Norge er fremdeles fossil og omstillingen går altfor tregt. Tilgang på nok fornybar kraft er avgjørende for å nå klimamålene og sikre velferd og arbeidsplasser når olje- og gassinntektene faller bort.

Da blir det for lettvint å tenke at all utbygging av ny fornybar kraft og naturinngrep skal skje alle andre steder enn i Norge.

Allerede nå er det mangel på kraft blant annet på Mongstad, i Øygarden, Stord, Bømlo og Bergen. Og verre skal det bli; om tre år bruker Norge mer kraft enn vi produserer.

Marhaug mener prosjekter må prioriteres bort, men sier ikke hvilke. Dersom norsk industri legges ned kan vi jo alltids importere metall, grønn ammoniakk og andre industriprodukter fra Kina eller andre land. Men hvor bra er det for klima og natur?

Marhaug må gjerne mene at vi ikke skal bygge datasentre. Samtidig glemmer hun at innlegget hennes akkurat nå trolig ligger i nettopp et datasenter. Sammen med bilder, filmer, musikk og mye annet hun og vi alle bruker skyen til.

Vi er enig med Marhaug i at det er behov for storstilt energieffektivisering, oppgradering av vannkraft og bruk av bergvarme og solkraft.  Problemet er at dette ikke er nok. Havvind og kjernekraft ligger lenger frem i tid. I tillegg til industrivind på grå areal, fjordvarme, bølgekraft, spillvarme og pumpekraftverk, må vi også kunne sette av noen flere områder for vindkraft på land med minst mulig naturinngrep.

For varsellampene lyser rødt; I august satte vi ny nedbørsrekord, i helgen var det varmerekord, og vi har allerede hatt våre første marine hetebølger i Norskehavet.

Klimakrisen er allerede over oss. Å si nei til absolutt all utbygging som berører natur kan virke enkelt, men det hjelper ikke for naturmangfoldet og det bidrar ikke til å løse klimakrisen i tide.

Les innlegget "Skal vi legge ned Vestlandet?": LO og NHO: Kraftmangel setter Vestlandets industri i fare (bt.no)

Les Sofie Marhaugs svar: Energi: LO og NHO sprer alarmisme på feil grunnlag (bt.no)